23948sdkhjf

NCE Subsea rykker opp i næringslivets elitedivisjon

Med ny status som Global Centre of Expertise skal det som fremover heter GCE Subsea bidra til å utvikle mulighetene for anvendelse av norsk undervannsteknologi og –kompetanse på nye internasjonale markedsområder.
Næringsminister Monica Mæland og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte fredag de syv nye norske næringsklyngene som nå inngår i det nasjonale klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters.

NCE Subsea fikk ny status som Global Centre of Expertise, og den Bergens-baserte klyngen - som fremover kaller seg GCE Subsea- er nå en av tre norske næringsklynger i det som kan kalles næringslivets elitedivisjon.

Fase to
- Dette gir oss en mulighet til å tenke lenger enn til olje og gass. Norsk undervannsteknologi ble utviklet for å produsere olje og gass. Det anser vi som fase en. Nå kan vi gå til fase to, der vi kan se nye muligheter for denne teknologien og kompetansen på andre områder, sier Owe Hagesæther, CEO i GCE Subsea.

GCE Subsea omfatter rundt regnet 125 deltakerbedrifter i Bergens-regionen med tyngdepunkt innen undervannsinstallasjoner, drift og vedlikehold av subsea produksjonssystemer der norsk teknologi og kompetanse allerede er i verdensklasse med en markedsandel på rundt regnet femti prosent av verdensmarkedet.

Klyngesamarbeid over flere år har bidratt til et sterkt fundament for videre posisjonering av norsk subsea kompetanse og teknologi.

- Med GCE-satsingen har vi på den ene siden som mål å styrke konkurransekraften til næringen. På den andre siden er det også et mål å bidra til å utvikle bedre og ny bruk av norsk undervannsteknologi og -kompetanse innenfor nye internasjonale markedsområder som havvind, oppdrett og mineralutvinning, sier Hagesæther.

Framtidsrettet omstilling
- Dette er en stor dag for denne næringen. GCE Subsea er allerede internasjonalt kjent, og som Global Centre of Expertise vil Subsea-klyngen ytterligere styrke sitt globale markedsarbeid. Oljenæringen står foran store endringer, og GCE Subsea jobber for framtidsrettet omstilling, sier direktør Nina Broch Mathisen i Innovasjon Norge Hordaland.

Hun peker på at klyngesamarbeid gir muligheter for å øke verdiskapingen betydelig, styrke bærekraften og nå frem i et globalt marked.

Gir effekt
Flere analyser viser at bedrifter som samarbeider innoverer mer og har større konkurransekraft. I følge Menon Business Economics gir klyngesatsing økt verdiskaping. En annen effektanalyse som SSB har utarbeidet for Innovasjon Norge viser også at bedrifter som deltar i klyngesamarbeid både har høyere omsetning og sysselsetting sammenlignet med bedrifter som ikke deltar i slikt samarbeid.

Regjeringen har i tråd med det i budsjettet for 2015 satt av 137 millioner kroner til klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters.

39 klynger i alt
Medregnet de nye klyngeprosjektene er det nå 39 aktive klyngeprosjekter som er organisert med støtte og rådgiving fra klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. Programmet eies og drives i fellesskap av Forskningsrådet, Siva og Innovasjon Norge, og finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.188