23948sdkhjf

Svakt vekstbilde for norsk økonomi

BNP for Fastlands-Norge økte med 0,5 prosent i 1. kvartal 2015, mens veksten gjennom andre halvår i fjor på 0,4 prosent er svakere enn tidligere beregnet.

Fra 4. til 1. kvartal var sysselsettingen uendret, etter flere år med jevn oppgang, melder Statistisk Sentralbyrå i dag.

Bruttoproduktet i industri og bergverk falt i 1. kvartal med 0,8 prosent, etter en kraftig oppbremsing av veksten i andre halvår 2014. Nedgangen skyldes blant annet redusert produksjon i petroleumsrelatert leverandørindustri, slik som verftsindustri og reparasjon og installasjon av maskiner og utstyr. Det var også nedgang i ressursbasert industri som for eksempel produksjon av metaller og næringsmidler. Flere andre konkurranseutsatte næringer hadde også svak utvikling, men nedgangen ble motvirket av produksjonsoppgang i blant annet maskinindustrien.

Bruttoproduktet i petroleumsvirksomhet og utenriks sjøfart falt med 0,7 prosent i 1. kvartal 2015, og dette bidro til at bruttonasjonalproduktet (BNP) totalt økte med 0,2 prosent dette kvartalet.

Nedgang i investeringene
Bruttoinvesteringene på fastlandet gikk ned med 0,3 prosent i 1. kvartal, etter nedgang også de to foregående kvartalene. I industri og bergverk falt investeringene med vel 20 prosent. Nedgangen var spesielt kraftig for ressursbasert industri og skipsbyggingsindustrien.

De foreløpige tallene viser at petroleumsinvesteringene økte med 0,8 prosent i 1. kvartal. Investeringene hadde en topp i 3. kvartal 2013 og har deretter avtatt gradvis. Anslaget for 4. kvartal, som ble publisert i februar, er nedjustert.

Vekst i eksport og import av tradisjonelle varer
Det var en økning i eksporten av tradisjonelle varer på 0,8 prosent i årets første kvartal. De to siste kvartalene ser vi en klar oppgang i eksporten av verkstedsprodukter, noe som tyder på bedret konkurranseevne etter at den norske kronen ble svekket.

Importen av tradisjonelle varer økte med 4,4 prosent, etter nedgang kvartalet før. Den samlede importen av varer og tjenester økte med 2,8 prosent.

Ingen sysselsettingsvekst
I 1. kvartal i år var sysselsettingen uendret fra kvartalet før, etter en jevn økning på mellom 0,2 og 0,3 prosent hvert kvartal gjennom hele fjoråret. Sysselsettingen har for øvrig økt jevnt siden 2. kvartal 2010.



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078