23948sdkhjf

Kunnskap er den nye oljen

På Industrikonferansen 2015 denne uken fikk deltagerne blant annet høre statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre snakke om fremtidens grønne Norge.
– Vi har noen utfordringer som er nasjonale og noen som er globale. Hvordan vi skal tilpasse oss er en utfordring for alle land framover, sa statsministeren. Det skriver Norsk Industri.

Statsministeren fokuserte særlig på det grønne skiftet.

– Det grønne skiftet vil komme. Spørsmålet er om vi vil ligge i front, om vi skal være en del av det, eller om vi skal dilte etter. Vi er nødt til å tenke mye mer på konkurransekraften vår i årene som kommer. Vi må også tenke på velferdsteknologi som en ny stor grønn næring, og vi må gjøre det lettere å få til i Norge, sier Solberg.

Også yrkesfagene ble trukket fram.

– Kunnskap er den nye oljen, og yrkesfagløftet er en del av det. Vi må fortsette å videreutvikle yrkesfagene i årene som kommer, sier Solberg.

Viktig med omstilling
Jonas Gahr Støre fokuserte også på at kunnskap og kompetanse blir enda viktigere i årene som kommer.

– Vi trenger en samtale om kunnskapssamfunnet som er bredere enn den er nå. Vi har lenge snakket om kunnskap mye knyttet til det akademiske, men vi ser nå hvor viktig fagarbeideren og håndverkeren er. Vårt ansvar er å framsnakke yrkesfagene. Samtidig må vi ha et mye tettere samarbeid mellom det lokale næringslivet og skolene, sier han.

Han la også vekt på at vi må kunne omstille oss for å være konkurransedyktige framover.

– Vi trenger en ny industristrategi tilpasset de virkemidlene vi har. Fortellingen om Norge er en fortelling om omstilling. Noen tradisjoner ligger tungt, og det har vi et ansvar for å bevare framover, sier han.

Han nevnte spesielt tre viktige områder vi må jobbe med.

Vi må ha som ambisjon at enhver god ide kan lykkes i Norge.
Vi skal ikke plukke vinnere, men vi kan vite om våre fortrinn.
Vi må tenke på hvordan vi utvikler energien og hvordan vi tar den i bruk. Økt tilgang til elektrisk energi gir nye muligheter for landbasert industri.

Helt til slutt var det en debatt mellom de to politikerne hvor blant annet skattepolitikken var tema.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094