23948sdkhjf

58 bedrifter kjemper om å bli Norges smarteste industribedrift

Den 5. mai deler statsminister Erna Solberg ut prisen til den mest produktive bedriften i landet. Aldri før har det vært flere påmeldte.
For andre året på rad har Norsk Industri og Siemens gjennomført konkurransen ”Jakten på Norges smarteste industribedrift”. Der letes det etter industribedrifter som kan vise til økt produktivitet, og styrket konkurransekraft gjennom innovativ tankegang og teknologibruk. I år har 58 bedrifter fra hele landet meldt seg på. I fjor var det 44, ny rekord med andre ord.
- Produktivitet er viktig for norsk konkurransekraft. Derfor er vi glad for at så mange ønsker å vise frem hva de har fått til. Jeg tror norsk næringsliv har mye å tjene på at bedrifter og bransjer lærer av hverandre, sier Håkon Rem, divisjonsdirektør i Siemens.

Kåres 5. mai
Juryen vil velge ut tre bedrifter som deltar på Industrikonferansen den 5. mai. Der vil vinnerbedriften bli kåret, og prisen deles ut av statsminister Erna Solberg. Vinneren er den bedriften som bruker teknologi og ressurser på smartest vis, med positiv effekt for produktivitet og konkurransekraft.

- Det jeg som jurymedlem ser etter, er hvor smart en bedrift samlet sett jobber seg opp på et konkurransedyktig nivå mot de beste konkurrentene i markedet, sier Else-May Botten, jurymedlem og fraksjonsleder, Stortingets Næringskomité.

Torger Reve, professor ved Handelshøyskolen BI, forteller at produktivitet kan måles som verdiskaping per ansatt.
- Det finnes ingen viktigere variabel i næringslivet, sier han.

Mange ulike bedrifter er med
Bedrifter fra 15 fylker og en rekke ulike bransjer deltar i konkurransen. Blant annet olje- og gassbransjen, matvareproduksjon, møbelproduksjon, maritim sektor, jern stål- og metallproduksjon, teknologibransjen og grafisk produksjon. Flest deltagere er det fra oljefylke Rogaland, med 16 deltagende bedrifter.

- Kompetansenivået i bedriftene er imponerende, og det er interessant å se flere fellestrekk hos de ulike bedriftene. Automatiserte produksjonslinjer står sentralt hos flere av dem, og har eksempelvis resultert i en produktivitetsvekst på 13 prosent på ett år for Gilje Tre, 80 prosent for Hexagon Ragasco over ti år, og 70 prosent over ti år for Scandinavian Business Seating, for å nevne noen, sier Anne Marit Pangengstuen, konsernsjef i Siemens.

I dagens endrende marked befinner mange bedrifter seg i en situasjon hvor rask omstilling er helt nødvendig for å være konkurransedyktig og overleve. Produktivitetsvekst er viktig for Norges fremtidige verdiskaping, og de 58 påmeldte bedriftene beviser at det gjennom smarte og innovative grep er mulig å få til lønnsom industrivirksomhet i høykostlandet Norge.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078