23948sdkhjf

Får kraft via umbilicals fra Nexans

Nexans leverer umbilicals som skal forsyne to undervanns kompressorer på Gullfaks-feltet i Nordsjøen med kraft.
– Det Statoil-drevne Gullfaks-gassfeltet i Nordsjøen skal bruke Nexans' innovative kraft-umbilicals, som kombinerer kabler for kraft, fiberoptikk og hydraulikk i ett enkelt tverrsnitt. Kablene ble overlevert til Statoil denne måneden.

Undervanns kompresjonsstasjonen skal installeres på havbunnen på satellittfeltet Gullfaks Sør, 15 km fra Gullfaks C-plattformen. Den vil øke den totale gassutvinningen med 22 millioner fat.

Kablene skal gi kraft til to fem megawatts gasskompressorer på 135 meters dybde. Den 650 tonn tunge stasjonen er plassert i en 420 tonn tung beskyttelsesstruktur og kan håndtere en gjennomstrømning på 10 millioner kubikkmeter per dag.

Undervanns kompresjon brukes når trykket i reservoaret faller under et kritisk nivå og reduserer gassproduksjonen. Ved å komprimere gassen på havbunnen økes trykket i rørledningene. Gassgjennomstrømningen går raskere, og det blir mulig å utvinne mer fra feltet. Undervanns kompresjon øker både produksjonen og feltets levetid.

Gullfaks-feltet ligger 160 km vest for Sognefjorden i Norge. Denne undervanns gasskompresjonsstasjonen er den andre av denne typen i verden. I fjor leverte Nexans umbilicals til den første undervanns kompresjonsstasjonen på Åsgard-gassfeltet, som også drives av Statoil.

Undervanns våtgasskompresjon passer for små og mellomstore felt på grunn av kompressorens kompakte størrelse. Løsningen kan installeres på nye eller eksisterende felt og gir muligheter for å utvikle felt i Arktis og andre dypvannsområder.

Truls Aarum, prosjektdirektør i Nexans Hybrid Underwater Cables, sier: "Vi er stolte av vår posisjon i teten av denne utviklingen. Det langvarige samarbeidet mellom Statoil og Nexans over mange år har vært viktig for å tilrettelegge for denne teknologiske utviklingen."

Kompresjonsstasjonen på Gullfaks vil bli satt i drift senere i år.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063