23948sdkhjf

«Rikets tilstand» avspeiler seg i aktiviteten hos Astrup

Metall- og plastgrossisten har fingeren på pulsen på norsk industri.
- 2015 har startet overraskende bra. Det så mørkere ut i november, men det var blant annet på grunn av byggebransjen som har en down når vinteren er som mørkest, sier salgs- og markedsdirektør Thomas Engen i Astrup AS til Metal Supply.

Thomas Engen hentyder til aktiviteten i det tradisjonsrike selskapet, men analysen til Engen kunne like gjerne være myntet på den generelle aktiviteten i det norske marked.

For Astrup leverer et mangfoldig spekter av produkter til stort sett alle norske bransjer, som benytter seg av metaller, spesialstål og plast, og derfor merker Astrup fort når det går opp og ned i de forskjellige bransjene.

Mange bein å stå på
Utenfor sentrallageret og hovedkontoret på Rommen i Oslo står Bring-containere, som skal til henholdsvis Stavanger, Bergen og Trondheim. Noen er mere fylte enn andre.

- I Rogaland og Hordaland merker vi lavere aktivitet. Men vi er heldige at vi leverer til så mange forskjellige bransjer og industrier, for det er alltid noen segmenter som har høy aktivitet, forklarer Engen og fortsetter:

- Det går veldig bra nordover hva angår oppdrett og fiskeri.

Ordreinngangen er jevnt bra fra Møre og Romsdal, noe som i høy grad skyldes gode tider i verftsbransjen. Men Engen spår at nedgangen i oljebransjen på sikt også vil merkes i «verftsfylket» - da det jo for en stor del er supplybåter med tilhørende skipsutstyr som bygges der.

Positive faktorer
Kronekursen har også betydning for den norske industrien – og dermed for Astrup. Kursen var veldig svak rundt jul, men nå har den stabilisert seg rundt 8.60 i forhold til Euroen, og det er ifølge Engen et bra nivå for norsk industri – og dermed også for Astrup.

Han forteller at metall- og plastgrossisten, som hovedsakelig leverer til norske kunder, forventer en økende eksport av metaller og plast i 2015. Det er spesielt offshore-relatert metall som ønskes levert i henhold til norske standarder.

I Astrup merker man også at positive industrinyheter medfører optimisme blant kundene.

Som for eksempel da plan- og utbygging for Johan Sverdrup ble offentliggjort, og noen store ordrer på stålunderstell og plattformdekk ble plassert i Norge. At oljeprisen har steget noe igjen fra 45 dollar på det laveste, har også vært med å bedre stemningen.

Prisen på gass har heller ikke falt så mye – og eksporten av gass blir stadig viktigere, påpeker Thomas Engen.

Gigantisk lager
En viktig satsing for Astrup i nyere tid er det store moderne sentrallageret, som sto ferdig for cirka 2 år siden. Sentrallageret i Oslo dekker effektivt hele Norge, og dersom man bestiller varer innen kl. 14 i for eksempel Bergen, da går leveransen samme dagen fra lageret i Oslo.

– Alt skjer fortere og fortere, og det er viktig å være et skritt foran, ha riktig sortiment, samt ha føling med hva markedet krever. Tilgjengelighet på lager med raske leveranser er viktig for mange kunder og der har vi et unikt konsept med vårt nye lager, sier Thomas Engen.

Astrup AS har siden 1857 betjent det norske markedet med materialer og tjenester, og er i dag en av landets ledende leverandører innen metaller og plast. Grossisten har landets største lager av metaller og plast, og betjener norsk industri med alt innen aluminium, metaller, plast, rustfritt stål, spesialstål og titan halvfabrikat.

Selskapet med hovedkontor og sentrallager i Oslo har cirka 160 ansatte og omsatte for rundt 820 millioner kroner i 2014.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094