23948sdkhjf

Setter oljeboring på auto-pilot

Teknologiselskapet Sekal gjør det mulig å fjernstyre og fullautomatisere brønnboring, og Statoil har omfavnet teknologien. Bedriften fra Sandnes er en av flere norske industribedrifter som kjemper om tittelen Norges smarteste industribedrift.
Å øke norsk produktivitet står høyt på den politiske agenda og på næringslivets agenda. Nå ønsker Norsk Industri og teknologiselskapet Siemens å bidra ved å vise frem hva landets dyktigste bedrifter allerede gjør for å jobbe smartere og mer effektivt ved å ta i bruk ny teknologi. De arrangerer derfor den landsomfattende konkurransen ”Jakten på Norges Smarteste industribedrift”, som skal synliggjøre Norges smarteste bedrifter og vise frem teknologiske løsninger som gir økt produktivitet.

- Vi jakter på de selskapene som har kommet lengt i å ta i bruk teknologi for å styrke egen konkurransekraft eller som bidrar til å revolusjonere produktiviteten i en bransje, sier divisjonsdirektør Håkon Rem i Siemens.

Fjernstyrer olje- og gassboring
Sandnesbedriften Sekal er en slik bedrift, og i går fikk de besøk av både representanter fra bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass, NHO og ledere i Siemens. Sekal har utviklet en teknologi som muliggjør fullautomatisert boring i oljebrønner. Dette gjør at operatør kan spare tid og penger på en boreoperasjon. Statoil har som første selskap i verden tatt teknologien i bruk på Statfjord C feltet, og oppnådd betydelige effektivitetsgevinster og besparelser.

- En boreoperasjon kan koste flere hundre millioner kroner. Vår teknologi kan gjøre denne prosessen både sikrere og mer kostnadseffektiv, og ved optimal bruk kan besparelsene være store, sier Richard Rettedal, finansdirektør i Sekal.

Ta teknologien i bruk
Konkurransen har fått støtte av sentrale personer i næringslivet, blant annet administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, og administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund. Lier-Hansen mener teknologibruk er avgjørende for å sikre produktivitet og bedrifters konkurransekraft.

- Bedriftene som overlever og har suksess, har det til felles at de jobber parallelt med teknologi og effektivisering. Her snakker vi om en teknologi som bidrar ikke bare bidrar til økt produktivitet og effektivitet, men som også gir økt sikkerhet for det som forbindes med utsatte operasjoner offshore. Vi trenger flere slike bedrifter, sier Lier-Hansen.

Digitaliseringstrenden
Norske olje- og gasselskaper har kommet langt med økt grad av automatisering i produksjonen. Men det er mulig å skru til produktivitetsskruen enda et par knepp.

- Det neste grepet handler om digitalisering og fjernstyring. Til nå har produksjon og oljeboring krevd store operative ressurser og kontinuerlig overvåkning. Med teknologi fra Sekal kan du sette prosessen på autopilot og la teknologien styre jobben automatisk. Dette er fremskritt som vil gi store gevinster for denne bransjen, sier Håkon Rem i Siemens.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079