23948sdkhjf

Norge og Australia enige om missil-samarbeid

Det australske og norske Forsvarsdepartementet annonserer i dag at de skal samarbeide om videreutvikling av Joint Strike Missile utviklet av Kongsberg Gruppen.
Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide uttalte i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet at samarbeidet ville gi økte kapasiteter.

- Norge og Australia deler mange av de samme utfordringene. Vi er begge nasjoner i utkanten av våre regioner, og har ansvar for store hav- og landområder. Befolkningene våre er også relativt små, sammenlignet med de områdene vi har ansvar for. Vi er derfor begge avhengige av å få mest mulig ut av de investeringene vi gjør. For Norge blir JSM en helt sentral del av kampflyanskaffelsen, og det er svært positivt Australia også viser så stor interesse for missilet, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i meldingen.

- Et viktig samarbeid
Samarbeidet er et resultat av et tett samarbeid med en rekke australske forsvarsindustripartnere, inkludert BAE Systems Australia og Qinetic Australia, for å utvikle ny, innovativ teknologi. Den nye teknologien medfører at ytterligere avanserte kapasiteter for JSM, inkludert en ny, uavhengig sensor for å identifisere fiendtlige radarmål. De nye kapasitetene vil være høyst relevant for både Australia og de andre partnernasjonene i F-35-programmet.

- Vi er veldig fornøyd med å samarbeide med Australia på JSM-programmet. JSM er svært sofistikert, innehar unike og innovative kapasiteter og er den eneste femtegenerasjons kryssermissil som vil integreres på F-35. Samarbeidet bekrefter hvor godt JSM er posisjonert for å møte de operative behovene til partnernasjonene, sier Walter Qvam, konsernsjef i KONGSBERG.

JSM er et nyutviklet missil som gir F-35 kapasitet til å bekjempe godt forsvarte mål på lange avstander. Det eksisterer i dag ingen tilsvarende kapasiteter, ei heller under utvikling, som kan utføre tilsvarende oppdrag. JSM er det eneste langtrekkende sjø- og landmålsmissilet som kan bæres integrert i F-35 og dermed sikre flyets lavsignatur (stealth) kapasiteter.

JSM-utviklingen ble påbegynt i 2008 og vil fortsette frem til et ferdigstilt missil er ferdigstilt i 2017. Missilet er for øyeblikket i fase-lll i utviklingssyklusen og denne fasen innebærer blant annet flytester, produksjon av testmissiler og integrasjon på F-35 Joint Strike Fighter.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078