23948sdkhjf

Redusert ordretilgang fra hjemmemarkedet

Industriens ordretilgang gikk ned med 8,8 prosent fra 4. kvartal 2013 til samme kvartal 2014. Nedgangen skyldtes hovedsakelig redusert ordretilgang fra hjemmemarkedet. Ordrereservene viste en liten oppgang i samme tidsrom.
Maskinindustrien bidro mest til nedgangen med en reduksjon på 41,3 prosent. Til tross for denne nedgangen, er det stadig høye ordrereserver som gir grunnlag for et høyt aktivitetsnivå innenfor næringen. Metallvareindustrien meldte også om redusert ordretilgang i samme periode. Nedgangen var på 15,4 prosent. Det melder Statistisk Sentralbyrå.

Næringen for bygging av skip og oljeplattformer viste en marginal nedgang fra 4. kvartal 2013 til samme kvartal i 2014, men det var store endringer for de ulike markedene. Hjemmemarkedet viste en markert nedgang, mens det var en betydelig vekst i ordretilgangen fra eksportmarkedet. For ikke-jernholdige metaller var det en oppgang i ordretilgangen i eksportmarkedet som bidro til å dempe nedgangen i samlet ordretilgang.

Svak oppgang for ordrereservene
Ordrereservene i den ordrebaserte industrien økte med 2,3 prosent fra 4. kvartal 2013 til 4.kvartal 2014. Det var økte ordrereserver for metallvareindustrien, metallindustrien og annen verkstedindustri som bidro til veksten, og det var særlig eksportreservene for disse næringene som viste vekst. For bygging av skip og oljeplattformer var det en markert oppgang i eksportreservene, mens ordrereservene for hjemmemarkedet falt betydelig. Samlet sett var ordrereservene for denne næringen uendret.

Næringen for maskinreparasjon og -installasjon bidro til å dempe økningen i industriens ordrereserve med en nedgang fra 4. kvartal 2013 til samme kvartal 2014 på 17,2 prosent.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078