23948sdkhjf

Hydro investerer på Karmøy

Hydro har fattet en formell investeringsbeslutning om å utvikle et fullskala pilotanlegg på Karmøy for å verifisere verdens mest energi- og klimaeffektive aluminiumsproduksjon.
En endelig byggebeslutning for prosjektet, med et totalt kostnadsestimat på 3,9 milliarder kroner, er avhengig av at Hydro sikrer en robust kraftløsning for teknologipiloten.

- Karmøypiloten vil bli den største investeringen i fastlandsindustrien utenom olje og gass på et tiår. Beslutningen viser dermed vår tiltro til den norske teknologiklyngen og Norges fremtidige posisjon for bærekraftig produksjon av aluminium i et globalt klimaperspektiv, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, i en melding.

Målet er å redusere energiforbruket med 15 % per kilo aluminium produsert. Pilotanlegget er planlagt med en årlig produksjonskapasitet på omtrent 75.000 tonn. Tidligste oppstart er andre halvår 2017.

Som Metal Supply rapporterte om forrige uke, godkjente ESA, EFTAs overvåkingsorgan, 1,5 milliarder i støtte fra Enova.

- En viktig forutsetning for prosjektet er nå bekreftet, og vi fortsetter derfor arbeidet med å ta prosjektet videre mot en endelig byggebeslutning. Vår verdensledende teknologiorganisasjon arbeider på høygir for å forberede byggestart, som vi håper å kunne avklare tidlig neste år. Det viktigste som gjenstår er å få på plass en totalløsning for kraft til pilotanlegget, sier Brandtzæg.

En totalløsning for kraft inkluderer nye konkurransedyktige kraftkontrakter til pilotanlegget og en avklaring fra norske myndigheter på industrielt eierskap til kraft innenfor nåværende konsolideringsmodell, som vil muliggjøre uttak av kraft fremfor finansielt utbytte. Hydro har den siste uken inngått en ny kraftkontrakt med Lyse Produksjon AS på 330 GWh pr år for perioden 2031-2040, som dekker en tredel av kraftbehovet til pilotanlegget i denne perioden. Hydro arbeider aktivt for å dekke inn det resterende kraftbehovet for piloten fram mot en endelig byggebeslutning.

Hydro har tidligere fått forsikringer fra Statnett om at strømnettet i regionen vil kunne utvides i takt med industriutbygging på Karmøy.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078