23948sdkhjf

”Subsea-dödare” på Oseberg

Ubemannet brønnhodeplattform skal spare flere hundre millioner.
Det er utført tre ulike konseptstudier for ubemannet brønnhodeplattform. Denne har verken boligkvarter, helikopterdekk eller livbåter.

– Alternativet var å plassere brønnene på havbunnen, men kostnadene for havbunnsbrønner er tredoblet de siste ti årene. Derfor velger vi å bruke plattformbrønner på et stålunderstell, noe som reduserer kostnadene med flere hundre millioner kroner sier Anders Opedal, direktør for prosjekter i Statoil i en melding.

Om man tar med elementer som bygging, utstyr, brønner og vedlikehold i kostnadsberegningen, ser man at den totale kostnaden for en ubemannet brønnhodeplattform er svært konkurransedyktig.

Det er de økte kostnadene innen havbunnsanlegg som tvinger Statoil til å tenke nytt. Denne typen løsning er imidlertid ikke helt nytt, da både dansk og nederlandsk sokkel allerede har ubemannede brønnhodeplattformer i bruk.

– Plattformen vil ha utstyr av høy kvalitet for å redusere vedlikeholdsbehovet i driftsfasen, derfor vil vi klare oss med to korte vedlikeholdskampanjer per år. Disse blir nøye planlagt og lagt til de tidsperiodene på året der det er godt vær, sier Ivar Aasheim, direktør for feltutvikling i Statoil.

Statoil og partnerne vil nå gjøre videre forstudier av den ubemannede brønnhodeplattformen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109