23948sdkhjf

Ny milliardnæring rett under havoverflaten

Hva Norge skal leve av i fremtiden er vanskelig å spå. Nå sprer stillehavsøstersen seg i voldsomt tempo langs norskekysten. Kan den gi inntekt til AS Norge?
DN har intervjuet Torjan Bodvin ved Havforskningsinstituttets forskningsstasjon Flødevigen utenfor Arendal. Ifølge ham ligger det et stort potensial i stillehavsøstersen.

– Vi kaller den spøkefullt for Sør-Norges svar på kongekrabbe. Rett og slett fordi stillehavsøstersen vokser og sprer seg så raskt. Og fordi den har et så stort kommersielt potensial, sier han.

Denne typen østers hører opprinnelig ikke hjemme i norske farvann, men i 2008 ble den påvist i store mengder i Norge. Den har svært høy risiko for å fortrenge naturlige norske arter, men ifølge Bodvin er det kun kommersiell utnyttelse av stillehavsøstersen som vil ha effekt mot for stor spredning.

– Det er også konklusjonen i alle andre europeiske land. Husk at hvert individ produserer mellom 50 og 200 millioner egg, er kjønnsmoden etter bare ett år og kan leve i 30. Å plukke den opp i offentlig regi vil bli så dyrt at selv Norge ikke har nok penger til det. Et slikt apparat ville gjøre øvrig kommunal forvaltning til en bagatell, sier Bodvin.

Miljødirektoratet er bekymret for den raske spredningen og vurderer nå konkrete tiltak i en handlingsplan mot stillehavsøsters. Det er spesielt det biologiske mangfoldet man er bekymret for. I løpet av 2015 skal en plan foreligge.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093