23948sdkhjf

Promet AS tar i bruk revolusjonerende 3D-teknologi

Det mekaniske verkstedet i Tananger satser på å få et teknologisk forsprang i forhold til konkurrentene.
I desember 2014 fikk Promet AS levert markedets mest avanserte 3D-Printer for metall. Printeren kan fremstille fullverdige deler i metall ved hjelp av selektiv lasersmelting – såkalt SLM. Maskinen er utstyrt med en 400W fiberlaser og kan produsere i stål, syrefast, aluminium, titan og inconel samt andre sveisbare materialer.

Salgs- og markedssjef i Promet Eivin Strømland sier til Metal Supply at det bare finnes tre av disse i Norge. En på NTNU, en hos en bedrift på Østlandet, og den tredje er nettopp tatt i bruk i lokalene til Promet i Tananger.

- Vi forventer å få et forsprang i teknologiutviklingen for det her er en teknologi, som vil bli mer og mer vanlig, men når andre kommer i gang skal vi ha et forsprang, sier salgs- og markedssjefen i Promet.

Betydelig investering
Promet har investert i overkant av fem millioner kroner i den nye SLM-avdelingen, og Eivin Strømland understreker at det er viktig å være tidlig ute og kunne opparbeide seg kunnskap og erfaring med denne nye teknologien.

Mange forventer nemlig at SLM kommer til å bety et veldig stort teknologiskifte som vil endre produksjonsprosessene i industrien. Store aktører som G&E og Siemens har allerede tatt i bruk SLM for komponenter i jetmotorer og turbiner og omtaler SLM som "Den Tredje Industrielle Revolusjon"

Prinsippet for 3D-printere består helt basalt av at produktet som skal printes produseres ved å påføre metallet i pulverform lag for lag til det er ferdig. SLM-teknologien medfører at pulveret smeltes på gjennom laserbehandlingen. Lasermaskinen bygger med andre ord akkurat det produktet designeren har konstruert.

- Denne teknologien gir fantastiske muligheter innen design av avanserte geometrier som kombinert med CNC maskinering vil gi uante muligheter for våre kunder, sier Eivin Strømland.

Maskinen er dessuten tidsbesparende og det er ingen materialer som går til spille i produksjonen.

Opplæring
Men inntil videre er man i full gang med å lære seg å bruke den nye teknologien. Teknologien er så pass ny – at det ikke er noen skole i Norge. Opplæring har blitt gitt av software leverandør i Belgia samt maskinleverandør etter installasjon i Tananger.

- For å bygge opp kompetanse lar vi maskinen gå kontinuerlig for å utforske mulighetene som fins. Vi hadde første produksjon på torsdag (i forrige uke) og første deler produsert for kunde blir levert i dag (fredag), sier Eivin Strømland som legger til at maskinen så langt har fungert prikkfritt.

Kundeforespørsler
Selv om man fortsatt er i startgropa har Promet allerede fått forespørsler på jobber som gjelder 3D-printede deler til oljeservicenæringen. Og også bransjer utenfor oljeservice har allerede funnet frem til Promet AS og ser på mulighetene for å få levert additivt produserte deler.

Teknologien er utmerket til anvendelse innen mange områder der avansert geometri, lett vekt og rask levering er viktige faktorer.

-Vår oppgave fremover er å informere om hvilke unike muligheter additiv produksjon gir innen design slik at ingeniører vet at det nå kan produseres komponenter som ikke lar seg gjøre ved konvensjonell sponfraskillende bearbeiding, sier Strømland, som har store forventninger til fortsettelsen.

-Vi søker kunder med aktuelle innovative produkter og idéer som er aktuelle for additiv produksjon der vi sammen kan utforske teknologiens muligheter. Det er bare å ta kontakt, sier Strømland.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08