23948sdkhjf

Kraftig fall i sysselsettingen

Norsk PMI samsvarer godt med det dystre bildet av norsk sysselsetting for tiden. Mens Hordaland Fylkeskommune frykter NAV-kø etter oljefallet, melder norske innkjøpssjefer om et kraftig fall fra 52,2 i november til 45,5 i desember 2014.
Ikke siden juni 2012 har tallene for sysselsetting i norsk industri vært lavere. Dette kommer ikke som noen overraskelse for NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk som, sammen med Danske Bank, utarbeider innkjøpssjefsindeksen hver måned.

Påvirkes av oljekutt
- Norske innkjøpssjefer bekrefter det vi har sett gjennom høsten. Samtlige delindekser peker i negativ retning, men det er i all hovedsak sysselsettingsindeksen som står for den kraftigste nedgangen. Denne tendensen er ikke uventet og forklares nok i all hovedsak av nedgangen i olje- og gassektoren, uttaler Svein-Egil Hoberg i NIMA.

Statistisk Sentralbyrå sitt konjunkturbarometer og arbeidskraftsundersøkelsen understøtter de norske PMI-tallene. I tillegg utga Hordaland Fylkeskommune en ny rapport om at hver femte arbeidsplass i Hordaland kan forsvinne som følge av kutt i oljebransjen.

Fortsatt produksjonsvekst
Mens delindeksen for sysselsetting gjorde seg bemerket, var nedgangen i selve hovedindeksen mer beskjeden med sitt fall fra 51,4 til 49,8 i desember. Produksjonsindeksen opplevde et moderat fall fra 51,5 til 51, 4.

-Dette viser fortsatt vekst i produksjonen, om enn noe lavere enn i forrige måned. Det er ingen tvil om at vekten i industriproduksjonen har avtatt, men det er fortsatt sterkere vekst enn det var mot slutten av 2012 og inn i 2013, forteller Hoberg.

Ikke krise
Ordreindeksen både på hjemme- og eksportmarkedet over flere måneder har vist manglende vekst, med unntak for eksportindeksen i november.

-Ordreindeksen falt forrige måned fra 50,4 til 49, 8. Dette gir en indikasjon på de utfordringene som foreligger i produksjonssektoren, Dog er det viktig å påpeke at tallene generelt er stabile, så det er ikke grunnlag for å beskrive situasjonen som krise, fastslår Hoberg.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094