23948sdkhjf

Gjennomslag i Forskningsrådet for ambisiøst klimaprosjekt

Elkem blir tildelt om lag 7 mill kroner for å utvikle en helt ny produksjonsprosess for silisiumlegeringer. Konseptet kalles karbonnøytral metallproduksjon.
På sikt er målet å redusere energiforbruket med 35 prosent, og CO2 utslippene med 95 prosent sammenlignet med dagens produksjonsprosesser, melder Elkem.

-Dette er et langsiktig prosjekt som vi vil gjennomføre i tett samarbeid med SINTEF. Planen er at vi om fem år er i gang med en industripilot, hvor vi i stedet for fossilt kull skal bruke tremasse til å fjerne oksygenet i prosessen. Det vil kunne gi karbonnøytralt silisium, sier Elkems teknologidirektør Håvard Moe.

Deler av prosjektet innebærer at dagens ovnsmodeller vil bli videreutviklet og verifisert for høy trekullandel og økt energigjenvinning.

-Hvis vi får dette til vil vi kunne redusere energiforbruket med 35 prosent og CO2-utslippene med 95 prosent sammenlignet med i dag, sier Moe.

- Elkem skal være teknologiledende. Da må vi være best på det som handler om effektiv bruk av energi, og best på klimavennlige løsninger. Gjennomslaget i Forskningsrådet viser også at vi har svært høy kompetanse i vårt forskningsmiljø her i Norge, og kan få frem løsninger som ikke bare Elkem trenger, men som vil være viktig for å realisere globale klimamål, sier administrerende direktør Helge Aasen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094