23948sdkhjf

Kommentar: Fornybar energi tar gjerne ingeniørene

Norge har gått fra stor ingeniørmangel til overkapasitet i leverandørnæringen til olje- og gassbransjen. Mange fristilte ingeniører og fagarbeidere kan delta i en satsning på fornybar energi i våre havområder. Alle gode krefter for nye næringer bør kjenne sin besøkelsestid.
Kostnadene rundt vår olje- og gassutvinning har blitt for høye og oljeprisene faller. Kriger og konflikter i andre deler av verden har hittil bidratt til å holde oljeprisene oppe. Vi kan ikke håpe på kriger for å sikre vår egen velferd. De økonomiske resultatene i oljeserviceindustrien gikk nedover allerede 2013. Mange av bedriftene har ikke synliggjort dette før nå. Fornybar energi utenfor kysten må settes høyere på dagsorden.

Skal vi sitte å vente?
Tydeligere signaler er det vanskelig å få; Prosjekter utsettes eller annulleres, og ingeniørmangelen for to-tre år siden, som i følge NAV var på 16 000 årsverk, er avløst av overkapasitet. De med kortest ansiennitet og minst erfaring er selvfølgelig de som må gå først i tillegg til alle innleide konsulenter.

Lønnsom nedbemanning
Tilbake sitter bedriftene med sin beste kjerne av ingeniører, og behovet for arbeidskraft reduseres proporsjonalt med kvaliteten på de gjenværende. Vi skal heller ikke glemme at mange av de som for to-tre år siden ble ansatt i ingeniørstillinger, ikke på langt nær hadde en ønskelig relevant bakgrunn til å fylle dem. Noen av dem ble også rekruttert som midlertidige gjestearbeidere fra andre land.

Den kjente professor i strategi og industriell konkurranseevne, Torger Reve, sa forleden under et foredrag at ”Oppsigelsene som nå varsles er ikke så farlige. De overflødige fra olje og gass går, eller kan gå, rett inn i nye næringer. Det er sunt.” Andre bransjer, inkludert stat og kommune, kan få tilbake sine ingeniører som for få år siden ble lokket til olje og gass på grunn av et høyere lønnsnivå.

Alle bransjer har sin livssyklus
Alle bransjer og vekstnæringer har samme utvikling, bare hastigheten er forskjellig, og det er den berømte ”Gausskurven” som er grunnlaget. Olje og gass ble introdusert og utviklet seg som en vekstnæring fra 1970-tallet. Nå er vi i en modningsfase med avtagende tendenser, og det kan bare gå nedover!

Nye markeder og nye anvendelser
De fleste olje- og gassholdige regioner i verden er ikke så sterkt utnyttet som Nordsjøen. En løsning er å flytte vår avanserte teknologi dit det fortsatt er uutnyttede muligheter og lavere kostnader, eller tenk alternativ anvendelse av vår sofistikerte teknologi.

Kabler som leder kraft fra offshore vindmøller og inn til land produseres av de samme bedriftene som leverer kraftkabler for offshore oljeindustri. Stålunderstellene for plattformer og vindmøller bygges ved de samme verftene. Utstyret fraktes og installeres av samme type fartøyer. Ingeniører, geologer, rederier, skipsførere – mange av de yrkesgrupper som i dag arbeider for offshoreindustrien - har kompetanse som kan brukes for en positiv utvikling innen fornybar energi produsert utenfor kystlinjen.

Lær av Danmark
Se på danskene, og spesielt havnebyen Esbjerg. Det som for en del år siden var en yrende fiskehavn med et stort antall fiskebåter, domineres nå av å være en forsyningsbase for vindkraftinstallasjoner og olje- og gassaktiviteter i Nordsjøen. Vi ser enorme lagre av komponenter for disse to bransjene, side om side. Engineering-bedriftene utvikler og ivaretar selvfølgelig både olje, gass og vindkraft under samme tak. Det er på tide at vi også kommer i gang med en tilsvarende utvikling i Norge, da mange forsyningsbaser og verft sliter med overkapasitet, og verre vil det bli. Fyll opp med aktivitet for og med fornybar energi.

Kjenn besøkelsestiden
Vi må kjenne vår besøkelsestid og fortsette med å fokusere på fornybar energi. Slik som blant annet vi i TESS gjør. Samtidig må vi fokusere på topp service til de eksisterende olje- og gassaktiviter. Dette gjøres blant annet ved å dedikere store deler av neste års tradisjonelle Industriens Motemesse på Fornebu til konferansetemaer og utstillere innen Ny Energi, samtidig som de tradisjonelle aktiviteter for olje, gass, havbruk og norsk næringsliv for øvrig opprettholdes. Vi tror på effekten av møteplasser som et bidrag til å skape en positiv utvikling.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har allerede sagt seg villig til å foreta den offisielle åpningen og analytiker Jarand Rystad vil krydre det hele under tittelen ”Norge er den ledende teknologinasjonen innen olje og gass – derfor blir vi best også i fornybar”.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062