23948sdkhjf

Politisk støtte til jernverk i Narvik

Stortingsrepresentant Anna Ljunggren (Ap) vil legge til rette for økonomisk støtte hvis LKAB ønsker å etablere et jernverk i Narvik.
– De utslippskuttene som er gjort på f.eks. Elkem, Alcoa, men også Norcem i Tysfjord, har kostet milliarder og kun bedrifter med overskudd eller som gis svært gode støtteordninger vil kunne gjennomføre disse. Akkurat dette må vi tørre å diskutere i forbindelse med et eventuelt jernverk i Narvik. Dette vil jeg ta initiativ til å diskutere med både mine kolleger i energi- og miljøkomiteen og generelt på Stortinget. Og ja; vi prater også godt med store deler av regjeringsapparatet, sier Anna Ljunggren til avisen Fremover.

Stortingsrepresentantens uttalelse kommer blant annet på bakgrunn av LKABs administrerende direktør Lars Eric Aaros uttalelser i februar måned, der han svarte den svenske avis Dagens Industri på hva han tror den neste store investeringen for LKAB blir:

– Det er kanskje et direkte-reduksjonsverk ved den norske kysten. Svensk høykvalitets jernmalm blir verdens beste direkte-reduksjonspellets som transporteres til Norge og forenes med den norske naturgassen og blir verdens mest kulldioksideffektive jern som kan havne hos en europeisk stålindustri som behøver å styrke sin konkurransekraft.

I mars måned ble det klart at et nytt grønt forskingsprosjekt som støttes av LKAB, Nordlands fylkeskommune og Norut skal forske på bruk av LKABs pellets i kombinasjon med norsk naturgass.

Prosjektet som løper over to år og har en investeringsramme på 1,2 millioner per år, skal undersøke om jern kan fremstilles via direktereduksjon med lavere utslipp av CO2 enn med tradisjonell teknologi. Norsk naturgass er en viktig faktor i forskingsprosjektet.



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078