23948sdkhjf

Satser på aluminium for offshore-bruk

Statoil kjøper seg inn i Hybond som har utviklet en metode for sammenføying av aluminium som gjør lettmetall-sammenføyinger like holdbare som sveiset stål.
Aluminium brukes i dag kun i liten grad i olje- og gassindustrien fordi aluminiums-sveisesonene blir mye svakere enn sveiset stål. Men nå har professor Øystein Grong ved NTNU i samarbeid med to kollegaer utviklet og patentert en helt ny metode for sammenføying av aluminium.

– Denne sammenføyingsteknologien kan erstatte konvensjonell sveiseteknologi. Dette åpner for en helt annen bruk av aluminium enn i dag. Aluminium er et mye lettere og smidigere metall enn stål, og kan brukes både over og under havoverflaten offshore med ny sammenføyingsteknologi. Utfordringen i dag at en del stålutstyr blir så tungt at det ikke finnes kraner som klarer å løfte det. Vekten på aluminiumen er en helt annen, sier Grong til Dagens Næringsliv.

Professoren har forsket på dette siden 1997 og etablerte i 2007 selskapet Hybond.

Nå er metoden klar for fullskala¬testing og kommersialisering og Statoil Technology Invest har nettopp kjøpt 18 prosent av aksjene i Hybond. Dette betyr at selskapet får økonomiske midler til å foreta en fullskalatesting og en eventuell etterfølgende kommersialisering av sammenføyings-metoden.
Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078