23948sdkhjf

Optimisme i Innlandet

Bedriftene i Innlandet og Oslo/Akershus ser mer positivt på fremtiden, mens vestlandsbedriftene er blitt mer negative, viser svarene fra en rekke bedrifter i NHOs siste kvartalsrapport.
Vestlandsregionen har i lengre tid bidratt positivt til NHOs markedsindeks og sysselsettingsveksten. I både første og andre kvartal i år har imidlertid svarene fra vestlandsbedriftene blitt mer negative. Til tross for at rogalandsbedriftene ser lysere på nåsituasjon i forhold til forrige kvartal, er utsiktene for resten av 2014 markert negativ.

I andre kvartal rapporterer NHO-bedriftene om en noe svakere markedssituasjon sammenlignet med forrige kvartal. Undersøkelsen er basert på svar fra 2 400 bedrifter. De siste tolv kvartalene (etter finanskrisen) er det bare tredje og fjerde kvartal i fjor hvor bedriftene har hatt en svakere markedssituasjon. Det er blant annet eksportbedriftene som er mer negative i andre kvartal. Industrien er blitt noe mer positiv.

Samtidig er utsiktene fremover noe bedre. NHO-bedriftene samlet vurderer utsiktene for 2014 noe bedre enn forrige kvartal. Sammenlignet med bunnivået i fjerde kvartal i fjor er dette en klar bedring, selv om veksten forventes å bli moderat.

- Vi mener vi har grunnlag for å si at vi har nådd en bunn. Det er tegn som tyder på at det tar seg opp neste år, sier Dag Aarnes, avdelingsdirektør i NHO.

Det er grunn til å tro på bedre eksportutvikling for norsk næringsliv, sier Aarnes. Han viser til at vekst i etterspørselen fra eksportmarkedene trekker i retning av at eksportvolumet av tradisjonelle varer vil ta seg opp fremover.

Det er fortsatt få bedrifter som planlegger å øke investeringene til neste år. Hverken eksportbedriftene eller petroleumsrelaterte bedrifter melder om større investeringsvilje. Investeringsaktiviteten blant fastlandsbedriftene er fortsatt lavere enn hva den var før finanskrisen, og sett i forhold til verdiskapingen i industrien det laveste på over 40 år.

Bedriftene planlegger å øke bemanningen i 2014 med 1,4 prosent. Det er noe lavere vekst sammenlignet med svarene fra forrige kvartal. Industribedriftene reduserer sitt behov for arbeidskraft for 2014 med -0,3 prosent. Eksportbedriftene melder også om økt bemanningsbehov for inneværende år. For 2015 anslår NHO-bedriftene totalt ytterligere vekst i sysselsettingen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094