23948sdkhjf

Nytt nasjonalt senter for oljeutvinning

I morgen åpner statsråd Tord Lien et nytt nasjonalt forskningssenter for økt oljeutvinning på Universitetet i Stavanger. Forskningssenteret skal finne løsninger som vil gi mange tusen milliarder i ekstrainntekter for Norge.
Olje- og energiministeren skal klippe snoren foran over 250 påmeldte gjester. Blant dem er representanter for petroleums- og offshoreindustrien, myndigheter, politikere, akademiske institusjoner og andre. Åpningsseremonien blir etterfulgt av et vitenskapelig symposium med deltakere fra flere verdensdeler.

- Åpningen av det nasjonale IOR-senteret i Norge er en internasjonal begivenhet. Vi har deltakere fra blant annet Danmark, Nederland, USA og Japan, sier senterleder Merete Vadla Madland.

IOR står for Improved Oil Recovery, eller økt oljeutvinning på godt norsk. I dag er gjennomsnittlig utvinningsrate på norsk sokkel 46 prosent. Tverrfaglig forskning innenfor kjemi, geologi, fysikk, matematikk og en rekke andre vitenskaper skal utvikle nye metoder for å få mer olje ut av steinformasjonene under havbunnen.

- Vårt mål er å bidra til å få utvinningsraten opp i mot 70 prosent, sier Vadla Madland.

Å få mest mulig verdier ut av eksisterende felt er et nasjonalt satsingsområde. Hver ekstra prosent i utvinningsgrad øker inntektene fra norsk sokkel med flere hundre milliarder kroner. Bedre IOR-metoder vil også være viktig for nye felt.

Det er bakgrunnen for at Forskningsrådet i fjor utlyste en konkurranse om et nasjonalt forskningssenter for IOR-forskning. Kriteriet for å få senteret var vitenskapelig kvalitet, og kampen sto mellom sterke fagmiljøer i Bergen, Trondheim og Stavanger. Forskningsrådets vitenskapelige evaluering konkluderte med at konsortiet Universitetet i Stavanger, IRIS og IFE hadde den sterkeste søknaden.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079