23948sdkhjf

Fall i industri-omsetningen

Industri-omsetningen hadde en nedgang på 1,8 prosent i perioden november 2013 til og med januar 2014 sammenlignet med forrige tremåneders-periode, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.
Nedgangen på hjemmemarkedet utgjorde 7,2 prosent, mens eksportmarkedet hadde en oppgang på 7 prosent.

Innenfor bygging av skip og oljeplattformer falt omsetningen 4,3 prosent. Noe av nedgangen skyldes at det var flere store leveranser i perioden juli til og med september, som trakk omsetningsnivået opp i denne perioden. Maskinreparasjon og -installasjon viste også lavere omsetning i perioden, med en nedgang på 2,8 prosent.

Selv om omsetningen i industrien hadde en nedgang, viste noen av industrinæringene økning i den siste tremånedersperioden. Metallindustri hadde en omsetningsvekst på 3,5 prosent. Bidraget til denne økningen kom fra ikke-jernholdige metaller, som hadde en økning på 5,6 prosent. Denne veksten kan knyttes til bedrede markedsforhold og økt produksjonsvolum. Metallvareindustri hadde en omsetningsvekst på 2,2 prosent.

Månedsendring: Nedgang fra desember 2013 til januar 2014
Industriomsetningen falt 2,5 prosent fra desember 2013 til januar 2014, viser sesongjusterte månedstall. Bygging av skip og oljeplattformer og maskinindustri hadde betydelig nedgang der omsetningen gikk ned med henholdsvis 13 og 11,9 prosent.

Omsetningen for maskinreparasjon og -installasjon hadde derimot en vekst i omsetningen på 3,6 prosent. Også for metallindustri samt metallvareindustri har det vært omsetningsvekst siden desember.

Tolvmånedersendring
Kalenderjusterte tall viser at industriomsetningen falt med 0,3 prosent fra januar 2013 til januar 2014. Selv om industriomsetningen var om lag uendret, viste noen av industrinæringene kraftige opp- eller nedganger. Maskinreparasjon og -installasjon var en av de næringene som bidro til å trekke omsetningen opp, med en vekst på 19,5 prosent.
I motsatt retning trakk næringene maskinindustri og bygging av skip og oljeplattformer, som hadde omsetningsfall på henholdsvis 6,6 og 15,9 prosent.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078