23948sdkhjf

Driftsunderskudd for det norske

På tross av driftsunderskudd i milliard-klassen er Det norske oljeselskap alt i alt positiv til selskapets fjerde kvartal.
Det norske oljeselskap fikk et driftsunderskudd på 1 182 millioner kroner i fjerde kvartal 2013, mens nettoresultatet var -329 millioner kroner. Likevel betegner selskapet fjerde kvartal som ‘godt’ i sin kvartalsrapport.

Det norske skriver blant annet:

Om Ivar Aasen
- Utbyggingen av Ivar Aasen-feltet, der Det norske er operatør med en eierandel på 35 prosent, er i rute. Det første stålet er kuttet, og byggingen har begynt, både på understellet og plattformdekket.

Om Johan Sverdrup
Planen er oppstart av oljeproduksjon i slutten av 2019.
Produksjonskapasiteten i første fase vil være mellom 315 000 og 380 000 fat oljeekvivalenter per dag. Statoil kunngjorde mellom 1 800 og 2 900 millioner fat oljeekvivalenter i utvinnbare ressurser fra det samlede feltet. Utvinningsgraden er foreløpig anslått til rundt 60 prosent, men ambisjonen er at den skal økes til rundt 70 prosent.

Totale investeringer i første fase er anslått til mellom 100 og 120 milliarder kroner. Dette anslaget omfatter alle investeringer i plattformer, undervannsinstallasjoner, brønner, rørledninger og landstrøm og inkluderer avsetninger for uforutsette endringer og for eventuell prisutvikling i markedet. Partnerskapet arbeider uavlatelig for å redusere investeringsnivået i første fase. Første fase har kapasitet til å produsere mer enn 70 prosent av ressursene. Fullt utbygd kan feltet ha produksjonskapasitet i området 550 000–650 000 fat oljeekvivalenter. Johan Sverdrup har en forventet levetid både teknisk og kommersielt på omkring 50 år.

Om leteaktivitet
I fjerde kvartal deltok Det norske i et funn på Askja. Foreløpige anslag tyder på at feltet inneholder et sted mellom 19 og 44 millioner fat oljeekvivalenter. Det norske er også rettighetshaver i nabofunnet Krafla, og felles utbygging med Askja kan gi mellom 69 og 124 millioner fat.
Boringen på Mantra ble avsluttet i fjerde kvartal uten at det ble funnet hydrokarboner i prospektet.

I fjerde kvartal inngikk Det norske en avtale med Atlantic Petroleum Norge AS om salg av 10 prosent eierandel i lisens 659 i Barentshavet. Lisensen omfatter Langlitinden-prospektet, der boringen ble igangsatt i januar 2014. Det norske er operatør og vil etter transaksjonen sitte igjen med 20 prosent i lisensen. Som kompensasjon skal Atlantic Petroleum dekke en del av Det norskes kostnader i forbindelse med letebrønnen.

I januar ble Det norske tildelt seks nye lisenser i TFO 2013, hvorav to som operatør.

Gro G. Haatvedt er ansatt som ny letedirektør i Det norske. Hun kommer fra jobben som letedirektør for norsk sokkel i Statoil.

Produksjon
Det norskes fire produserende felt, Jette, Atla, Varg og Jotun, hadde en gjennomsnittlig produksjon på 4 328 fat oljeekvivalenter i fjerde kvartal. Jette sto for 63 prosent. Gjennomsnittlig realisert oljepris var 109 dollar (110) per fat.

Egenkapitalandelen ved utgangen av fjerde kvartal 2013 var redusert til 30 prosent mot 45 prosent i samme kvartal året før.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078