23948sdkhjf

Økt etterspørsel i eksportmarkedet

Industriens ordretilgang økte med 21,3 prosent fra 3. kvartal 2013 slik at den ordrebaserte industrien fikk en bra årsavslutning. Ordrereservene økte med 2,8 prosent i samme periode, melder Statistisk Sentralbyrå.
Det var eksportmarkedet som ga det viktigste bidraget til økningen for industriens ordretilgang- og reserver. Blant næringene innenfor den ordrebaserte industrien som bidro til dette, var blant annet bygging av skip og oljeplattformer, ikke-jernholdige metaller og annen verkstedindustri.

Dette samsvarer bra med konjunkturbarometeret for 4.kvartal 2013 , der det også ble meldt om økt ordretilgang i eksportmarkedet, og der bedret konkurranseevne som følge av en svakere kronekurs ble trukket fram som en mulig forklaring.

Økt ordretilgang for flere næringer
Maskinindustrien befinner seg stadig i en unik posisjon og melder nok en gang om gode tall. Fra 3. til 4. kvartal 2013 økte næringens ordretilgang med 3,7 prosent, også med bidrag fra eksportmarkedet.

Bygging av skip og oljeplattformer hadde en økning i ordretilgangen på 47,1 prosent fra 3. til 4. kvartal 2013, etter lav tilgang i 3. kvartal 2013.

Metallindustrien meldte om en økning på 69,1 prosent i ordretilgangen fra 3. til 4. kvartal 2013. Her kan økningen nesten utelukkende tilskrives eksportmarkedet.

Ikke-jernholdige metaller som veier tungt i metallindustrien, viser akkurat den samme utviklingen. Innenfor annen verkstedindustri ble det meldt om en økning på 70,5 prosent fra 3. til 4. kvartal 2013 og her økte tilgangen mest i eksportmarkedet. Annen verkstedsindustri domineres av bildelerindustrien.

Ordrereservene øker stadig
Ordrereservene i industrien styrket seg i nok et kvartal. Det var flere næringer som bidro til det. Metallindustriens ordrereserver økte med 41,8 prosent fra 3. til 4. kvartal 2013, hovedsakelig dratt av utviklingen for eksportmarkedet.

Maskinindustriens ordrereserver økte i nok et kvartal, med 1,4 prosent, og indeksen er på et høyt nivå. Eksportmarkedet er veldig dominerende i denne næringen.

Annen verkstedsindustri meldte også om økte ordrereserver fra 3. til 4. kvartal. Økningen her var på 4,8 prosent. Bygging av skip og oljeplattformer meldte om en oppgang på 2,1 prosent i sine ordrereserver fra 3. til 4. kvartal 2013.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079