23948sdkhjf

TESS i vekst

Hadde den høyeste omsetning noensinne i 2013
Den helnorske handels- og servicebedriften TESS, landets største slangeleverandør, oppnådde jevn vekst i 2013. Omsetningen økte med ni prosent til totalt 2,61 milliarder kroner. Det er den høyeste omsetning noensinne i den 45 år gamle bedriften, melder TESS.

Salgsveksten kom i distrikter med stor offshorerelatert aktivitet, nærmere bestemt Vestlandet, Møre og til dels Sørlandet. I tillegg er TESS representert på alle oljebasene. Det har gitt, og vil fortsatt gi mye arbeid, på grunn av vekst i vedlikeholdsmarkedet og behovet for tilhørende produkter og tjenester.

Samtidig er det blitt tiltakende russerhandel via Kirkenes. I Finnmark har TESS sikret seg egen eiendom i Vardø, i forkant av den utviklingen som vil komme der også!

Det todelte Norge
-Omsetningen i distriktene som har mest tradisjonell industri går tilbake, også for TESS, med enkelte unntak der staten har iverksatt store prosjekter innen bygg og anlegg. Todelingen i norsk industri er tydelig også for TESS, opplyser gründer og daglig leder Erik Jølberg.

Valutautviklingen har ikke vært gunstig for TESS som handelsfirma. Innkjøpene skjer for en stor del i euro og US dollar. Samtidig har TESS inngått en rekke fastprisavtaler med større kunder. I tillegg lot TESS prisene forbli uregulert i hele 2013. Dette førte til uendret økonomisk resultat. Summen av dette ble noe lavere marginer for slangegiganten.

Etablerte TESS Subsea
Den foreløpig siste nyetableringen kom ved årsskiftet da TESS Subsea AS ble etablert som eget selskap med 24 ansatte. Årets budsjett er på 100 millioner kroner.

Hensikten med nyetableringen er å styrke og videreføre subseavirksomheten i TESS. Etter planen skal det nye selskapet flytte inn i eget hus. I oktober i fjor ble det derfor signert avtale om å kjøpe Industrigata 6 i Lier, som er nærmeste nabo til TESS hovedkvarter. TESS har dermed sikret seg ytterligere 5000 kvadratmeter med administrasjons- og produksjonslokaler.

Oppkjøp og nyetableringe r
Det ble i 2013 åpnet nye servicesentre i Bodø, Vinstra, Måløy og på Tau. I tillegg ble det åpnet Partnershop i prosessbedriftene Boliden i Odda og Norske Skog Saugbrugs i Halden. Ny satsning på oppkjøp ble en realitet da TESS overtok J.D. Sveise Service AS i Skien og overtok også aksjemajoriteten i rørleggerbedriften Rørtek AS i Ålesund.

BICTESS i Macae (Brasil) ble utvidet, og nytt servicesenter i Rio De Janeiro åpner i disse dager. TESS erfarer at det tar lengre tid med myndighetene enn med gårdeieren. I løpet av 2013 har TESS satset sterkere på salg av høytrykksrør til industrien og følgelig etablert seg som både importør og systemleverandør.

Stort aktivitetstempo
-2014 vil bli et år med ytterligere fokus på vekst. Minst 20 prosent økning. Beslektede bedrifter i samme bransje som TESS har begynt å registrere stagnasjon og nedgang. Skulle noen begynne å snakke om dårligere tider, ja da gjør vi som før, vi deltar ikke, poengterer daglig leder Erik Jølberg.

Planene er klare for Norges første Industrioutlet i løpet av første kvartal. Dette blir en handelsplass for tradisjonelle industriprodukter, moterelaterte arbeidsklær og personlige verneprodukter. TESS er dessuten klar for overtakelse av flere selskaper og åpning av nye servicesentre i tillegg til de 110 som allerede eksisterer. For tiden oppfører TESS egne næringsbygg i Molde og i Ølen, og flere byggeprosjekter ligger i støpeskjeen.

Reinvesterer for ny vekst
Foreløpige regnskapstall viser at TESS oppnådde et samlet resultat før skatt på 121 millioner kroner. Bokført egenkapital er i løpet av 2013 styrket med 15 prosent og er i underkant av 1 milliard kroner.

-Bortsett fra utbytte til å dekke formueskatten videreførte TESS-eierne sin tidligere policy om å reinvestere fortjenesten i firmaene, både innenlands og utenlands. På den måten kan TESS holde seg uavhengig av banker og forsikringsselskaper, og oppnår en stor handlefrihet. Et eksempel på dette er at TESS kjøpte naboeiendommen Industrigata 6 for 53 MNOK uten å foreta låneopptak, kommenterer økonomidirektør Ken Morten Steen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.065