23948sdkhjf

Haugesund-konferansen: Nye plattformer fra norske verft

- Vi må ikkje svartmale og la tapte kontrakter skape pessimisme og mismot, sa Kværner-sjefen Steinar Røgenes.
- Den siste oljeplattformen har slett ikke gått frå norske verft. Vi skal vinne konkurranser på feltene Sverdrup og Castberg, sa Steinar Røgenes, sjefen ved landets største offshoreverft, Kværner Stord, under Haugesund-konferansen onsdag.

Røgenes viste til den omfattende diskusjonen som oppstod i fjor da mange kontraktstildelinger gikk til utenlandske verft.

- Debatten etterpå var nødvendig for at vi skal kunne skjerpe oss framover. Men vi må ikke svartmale og la tapte kontrakter skape pessimisme og mismot, sa Røgenes.

Han vedgikk at det er mange utfordringer i høgkostlandet Norge, og sa at man må jobbe med produktiviteten og bli betre på grensesnittet mellom ingeniørarbeid og byggearbeidet. Dessuten mener han at man må skaffe seg del-leveranser fra lavkost-produsenter utenlands slik at man kan sette sammen det ferdige produktet i Norge.

Norge har mange fordeler
Røgenes sa videre at oljeselskapene skal velge norske leverandører fordi de er konkurransedyktige, ikke fordi de er norske.

- Vi er konkurransedyktige fordi vi kan levere i tide. Vi har evne til godt samarbeid med underleverandører og med kunder. Vårt fortrinn er dessuten at vi ligger geografisk nær felt som skal bygges ut på norsk sokkel. Vi kan tilby totalpakker som inneholder innkjøp, ingeniørarbeid, bygging testing og overlevering av totale pakker. Vi har gjennomførings-modeller for store prosjekt, som er utviklet gjennom 40 år.

- Fortrinn ved norske verft er dessuten åpent samarbeid og direkte sambandslinjer mellom ansette, tillitsvalgte, ledelse, underleverandører og kunder, sa Steinar Røgenes.

Velfylte ordrebøker på Stord
Han viste deretter til at Kværner Stord med sine 1600 ansatte i dag har store ordrereserver. I april skal verftet overlevere Eldfisk-plattformen til ConocoPhillips. Om vel et år skal Edvard Grieg være ferdig til oppdragsgiver Lundin. I tillegg har Kværner Stord en kontrakt med Shell verdt 11 milliarder kroner for ombygging og utviding av Nyhavna-anlegget i Møre og Romsdal.

- Vi tror at oljeselskapene vil velge norsk når feltene Johan Sverdrup og Johan Castberg skal bygges ut, avsluttet Røgenes.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078