23948sdkhjf

Rakettmotor fra Nammo skal få racerbil til å bryte lydmuren

Et britisk racerbilprosjekt benytter rakettmotor fra Nammo i forsøket på å få en racerbil til å sette ny fartsrekord på 1600 kilometer i timen.
Bloodhound SSC heter det britiske prosjektet som har som mål å skape verdens til dato raskeste farkost på land. Racerbilen skal bygges av en jetflymotor, en racerbilmotor og en hybrid rakettmotor. Sistnevnte leveres av Nammo på Raufoss og planen er at racerbilen, når den står kjøreklar i 2015, skal kunne bryte lydmuren og i 2016 skal den kunne tilbakelegge en avstand tilsvarende 4,5 fotballbaner per sekund – svarende til 1600 km/t.

Bloodhound kontaktet Nammo på grunn av Raufossbedriftens rakettleveranser til Ariane 5-programmet hos European, skriver Oppland Arbeiderblad.

Fokus på realfag
Over 5000 engelske grunnskoler og videregående skoler har inngått en avtale med Bloodhound for å bruke deres ressurser i undervisningen, og prosjektet handler i høy grad om å inspirere unge mennesker til å velge realfag.

– Det som er viktigst for oss er egentlig ikke bilen. Det er en nasjonal ambisjon i England å bringe stolthet til teknologifaget, og det samarbeides med kunnskapsmiljøer i Storbritannia og andre i Europa for å bruke prosjektet i utdanningssammenheng, sier direktør for rakettmotordivisjonen Morten Brandtzæg ved Nammo som dog også håper at prosjektet kan bidra til å vise at Nammo er en attraktiv arbeidsplass.



Englenderen Andy Green satte i 1997 den nåværende fartsrekorden på land, da han kjørte i 1227 kilometer i timen.

Det er samme englenderen som i 2015 vil forsøke å bryte lydmuren enda engang med Bloodhound-racerbilen. I 2016 er målet å presse Bloodhound-bilen over 1600 kilometer i timen.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109