23948sdkhjf

Statoil selger seg ned i Aserbajdsjan

Statoil tar beslutning om 10 % nedsalg for steg 2-utviklingen av gassfeltet Shah Deniz i Det kaspiske hav og salg av 10 % av selskapets andel i Shah Deniz og South Caucasus-rørledningen.
Det BP-opererte Shah Deniz-konsortiet, hvor Statoil er en av partene, kunngjorde i en børsmelding i dag endelig investeringsbeslutning for steg 2-utviklingen av gassfeltet Shah Deniz i Det kaspiske hav utenfor kysten av Aserbajdsjan.

Denne beslutningen utløser planer om å utvide South Caucasus-rørledningene (SCPX) gjennom Aserbajdsjan og Georgia, å bygge gassrørledningen the Trans-Anatolian Gas Pipeline (TANAP) på tvers av Tyrkia, og den transadriatiske rørledningen (TAP) på tvers av Hellas, Albania og inn i Italia.

Sammen vil disse prosjektene skape en ny sørlig gasskorridor til Europa. De samlede kostnadene for Shah Deniz steg 2 og SCP Expansion-prosjektet blir rundt 28 milliarder dollar.

– Shah Deniz steg 2-prosjektet er et betydelig prosjekt som gjør Aserbajdsjans store gassressurser tilgjengelig for det europeiske markedet. Det gir også fordeler for kundene og skaper verdi for partnerne, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Statoil har likevel inngått salg av 10 % av selskapets 25,5 % andel i Shah Deniz og South Caucasus-rørledningen. Kjøperne er SOCAR (6,7 %) og BP (3,3%). Statoil vil som en del av denne transaksjonen få et samlet kontantvederlag på 1,45 milliarder dollar. Ikrafttredelsesdatoen for transaksjonen er 1.1.2014.

Statoil gikk inn i Aserbajdsjan i 1992 og er partner med 8,56 % andel i det oljeproduserende Azeri-Chiraq-Guneshli-feltet (ACG), gassfeltet Shah Deniz med 15,5 % andel, og de tilknyttede rørledningene Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) og South Caucasus Pipeline (SCP).
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094