Dansk motorgigant forenkler: – Vi er tvunget til det
Jo mer komplisert den grønne omstillingen i skipsfarten fremstår, jo enklere må motorteknologien bli – ifølge MAN Energy Solutions, den danske to-taktsgiganten med hovedkontor i Københavns Sydhavn.
– Når det oppstår et nytt behov i markedet, har vi hatt en tendens til å ville oppfinne "den dype tallerkenen" én gang til. Slik kan det ikke fortsette, sier innovasjonsdirektør Ole Pyndt Hansen til bransjemagasinet Søfart og danske Metal Supply.
Han tiltrådte som leder for innovasjonsavdelingen i slutten av 2024, midt i et kritisk tidspunkt: rederinæringen står overfor krav om å gjøre langdistanseskipsfarten grønnere, og MAN må kunne levere motorløsninger for alternative drivstoff – raskt.
Ole Pyndt Hansen er utdannet maskinmester i København, og har bak seg 18 år i Wärtsiläs tidligere to-taktsdivisjon i Sveits.

Fra kompleksitet til plattformtenkning
Pyndt Hansens analyse er at dagens krav – metanolmotorer, ammoniakkmotorer, LNG-motorer – innebærer en stor teknologisk spredning, samtidig som rederiene krever raske leveranser.
Løsningen er en ny tilnærming: – Vi har bygget opp en stadig mer kompleks palett av motorvarianter. Nå er vi nødt til å forenkle. Ellers er vi ikke raske nok til å levere de motorene som gir rederiene frihet til å velge det drivstoffet som passer dem, sier han.
Innovasjonsavdelingen skal i økende grad satse på standardiserte motormoduler som raskt kan settes sammen etter kundens ønsker.
– Helt konkret handler det om å redusere våre produktvariasjoner. Vi er godt i gang. Antallet motorkonfigurasjoner er redusert fra over 30 000 til 2 300, og vi jobber fortsatt med å redusere variasjonen. Det kan lykkes hvis vi blir bedre på plattformkonsepter, sier Pyndt Hansen.
Han tilføyer:
– Forestill deg 30.000 motorkonfigurasjoner som alle må dokumenteres og vedlikeholdes. Kommer vi under 2.000, frigjør det enorme ressurser i organisasjonen. Med en modulær tankegang blir det langt enklere å sette sammen akkurat den motoren kundene ønsker seg.
Bred erfaring og ny inspirasjon
Som tidligere ansatt i finske Wärtsilä bringer Pyndt Hansen et utenfrablikk til MAN. Han henter inspirasjon fra bilindustrien.
– Det finnes standardmodeller som enkelt kan modifiseres. VW og Abt Sportline, eller AMG og Mercedes, er gode eksempler. Vi skal tilby tilsvarende plattformer. Kundene kan da velge en motor fra katalogen og kjøpe til modulære ytelsespakker.
– Vi skal optimalisere ytelse etter kundens ønsker. Vi ser allerede mange muligheter i digitale løsninger, sier han.
Betjeningsvennlighet avgjørende
Men forenklingen handler også om betjening om bord.
– Hadde vi fortsatt som før, ville motorene blitt for kompliserte å betjene. Det krever mye mer opplæring og teoretisk kompetanse for å håndtere ammoniakk- eller metanolmotorer, sier han.
– Vi kan ikke være sikre på at slike kompetanser vil finnes på alle fremtidens skip. Derfor må våre motorer være fullstendig standardiserte og enklere å bruke. Vi må også kunne fjernfeilsøke og gi sanntidsstøtte basert på dataovervåking.
Fra hands-on til hands-off
– For 20 år siden seilte mange danske maskinsjefer på danske skip. De hadde eierskap til motorene og utførte vedlikeholdet selv. Slik blir det ikke nødvendigvis i fremtiden, sier Pyndt Hansen.
– Det tekniske mannskapet har i dag svært ulik kompetanse. Derfor er forenkling helt nødvendig. Vi kan ikke regne med at utdanningssystemene holder tritt med utviklingen i de grønne drivstoffene.
– Derfor må vi som selskap spille en større rolle i driften av motorene, sier Ole Pyndt Hansen.