Norsk eksport domineres blant annet av metallproduksjon

Årets eksportmelding fra Eksfin og Innovasjon Norge viser en betydelig vekst i eksport utenom olje og gass.
Likevel eksporterer vi mindre som andel av BNP enn EU-gjennomsnittet.
Oppsummering av eksportmeldingen 2025
Metallproduksjon er blant Norges største eksportnæringer og del av den kraftintensive industrien som står sentralt i eksporten til EU.
- Eksport utenom olje og gass nådde rekordnivå i 2024: ca. 1 300 mrd. kroner, opp nesten 6 % i faste priser.
- Total eksport (varer og tjenester): 2 500 mrd. kroner i 2024.
- Over 60 % av eksporten gikk til EU/EØS (1 500 mrd. kroner).
- USA er viktigste marked utenfor Europa: 135 mrd. kroner, med høy andel fra maritim sektor og offshore leverandører.
- Eksport til Kina: 61 mrd. kroner; helsenæringen mest eksponert (16 %).
- Eksport utgjorde 48 % av BNP (EU-snitt: 51 %; Danmark: 70 %). Uten olje og gass: 32 %.
- Råvarebasert eksport dominerer: olje og gass, sjømat, metaller.
- Vestland, Rogaland og Møre og Romsdal står for 40 % av fastlandseksporten.
- 640 000 sysselsatte er tilknyttet eksport (20 % av arbeidsstyrken).
- Målet om 50 % økning i fastlandseksport innen 2030 krever >5 % årlig vekst; 2024-veksten var 4,4 %.
Eksporten utenom olje og gass var i 2024 på sitt høyeste nivå noensinne, med en verdi på rundt 1 300 milliarder kroner. Eksporten utenom olje og gass skiller seg positivt ut med en betydelig eksportvekst på nesten 6 prosent målt i faste priser. Selv om det er et godt år i norsk kontekst, er fortsatt eksport som andel av BNP lavere enn EU-gjennomsnittet.
Det skriver Eksfin og Innovasjon Norge i en felles pressemelding
Europa er Norges største eksportmarked
Norge eksporterte varer og tjenester for rundt 2 500 milliarder kroner totalt. Råvarenæringer som olje og gass, sjømat og kraftintensiv industri dominerer.
EU/EØS er Norges viktigste handelspartner og mer enn 60 prosent av all norsk eksport går til EU. I 2024 eksporterte Norge varer og tjenester totalt for mer enn 1 500 milliarder kroner til EU/EØS-landene. De største eksportnæringene til EU utenom olje og gass er maritim og offshore, kraftintensiv industri og sjømatnæringen.
135 milliarder til USA
Samlet ble det eksportert varer og tjenester for 135 milliarder kroner til USA - som er Norges viktigste marked utenfor Europa. Den maritime næringen og offshore leverandører har den høyeste eksportandelen til USA, med 15 prosent. Norske rederier alene eksporterte shippingtjenester for 30 milliarder kroner til USA i 2024.

– Det europeiske markedet er helt avgjørende for norsk eksport, men vi skal ikke nedvurdere andre vik
tige markeder. Vår eksport til USA kan virke liten totalt sett, men ser man på vareeksporten utenom olje og gass er det faktisk 8%. Vi jobber med flere initiativ innenfor helseteknologi, havvind og vareindustri mot USA, så det er meget relevant for oss å følge med på hva som skjer med tollbarrierene inn mot det amerikanske markedet, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge Håkon Haugli.
I 2024 eksporterte Norge varer og tjenester til Kina for 61 milliarder kroner. Norsk eksportindustris avhengighet til Kina er lav for de fleste næringene. Helsenæringen har høyest andel av sin eksport til Kina, med 16 prosent, mens alle andre næringer ligger på 6 prosent eller mindre.
Vareeksporten er dominert av råvarer
På tross av rekordnivåer eksporterer Norge mindre enn andre europeiske land. I 2024 utgjorde norsk eksport av varer og tjenester 48 prosent av nasjonal verdiskaping (BNP). Til sammenlikning var gjennomsnittet for land i EU på 51 prosent, mens tilsvarende tall for Danmark var hele 70 prosent. Ser vi på norsk eksport utenom olje og gass, faller eksportandelen til kun 32 prosent. Norsk eksport domineres av råvarenæringer som olje og gass, sjømat og metallproduksjon.
– Norges eksport er lavere enn våre naboland, og langt mindre kompleks. Vi må ta innover oss at vareeksporten lenge har vært dominert av råvarer, og at omstillingen av Norges økonomi haster. Den betydelige eksportveksten i næringer utenom olje og gass er en gledelig utvikling som må fortsette om Norge skal få flere ben å stå på, sier administrerende direktør i Eksfin, Tone Lunde Bakker.
Vestlandet dominerer eksportmarkedet
I 2021 satte regjeringen et mål om en 50 prosent økning i norsk eksport utenom olje og gass innen 2030. For å nå eksportmålet må fastlandseksporten vokse med litt over 5 prosent årlig i løpende priser fra 2022 til 2030. Gitt veksten på 4,4 prosent i fastlandseksporten i 2024 og den høye veksten i 2023, er Norge nå nesten på vekstbanen som kreves for å nå målene for 2030 målt i løpende kroner.
Tre av Norges fire største eksportfylker er lokalisert på Vestlandet. Fylkene Vestland, Rogaland og Møre og Romsdal utgjør samlet omkring 40 prosent av den samlede eksporten utenom olje og gass. De tre mest eksportintensive fylkene i 2024 var Møre og Romsdal, Vestland og Nordland. Møre og Romsdal hadde eksport per sysselsatt på over 750 000 kroner, og har vært det mest eksportintensive fylket siden første utgivelse av Eksportmeldingen i 2021.
Hver femte arbeidsplass er eksport-relatert
Eksporten understøtter sysselsetting i hele landet, både i eksportnæringene selv og hos deres leverandører og underleverandører. I 2024 la eksporten grunnlag for 640 000 arbeidsplasser - hver femte norske arbeidsplass.
–Eksporten legger grunnlag for arbeidsplasser over hele landet. Vår viktigste jobb framover blir å sørge for at disse eksportbedriftene og høyvekstselskapene blir koblet til de riktige markedene, sier Haugli avslutningsvis i pressemeldingen.