23948sdkhjf

ESA: - Norsk Titanium en viktig aktør

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA holder på å utvikle stor-skala-produksjon av metalldeler ved hjelp av 3D-skriving. Norsk Titanium er en av samarbeidspartnerne i industriprosjektet.
ESA, EU og industrielle partnere presenterte tirsdag i London noen av de første synlige resultatene av industriprogrammet AMAZE. Forkortelsen står for: Additive Manufacturing Towards Zero Waste & Efficient Production of High-Tech Metal Products.

Oversatt til Norsk handler dette prosjektet om å ta i bruk en avansert utnyttelse av høyteknologiske metallprodukter. Ved å «skrive» metallet lag på lag ved hjelp av 3D-teknologi utnyttes nærmest rubbel og bitt av metallet. Det som lages skal tåle intens varme, gjerne opp mot 1000 grader, skriver NRK.no.

Titan er i den forbindelse veldig attraktivt da det er like sterkt som stål, men kun veier det halve. Selskapet Norsk Titanium er derfor en viktig aktør forteller ESAs prosjektleder David Jarvis

-De har en helt sentral rolle, og har vært i gang i flere år allerede. Titan er helt essensielt for luftfart, romfart, forsvar, og også innenfor offshore, sier David Jarvis til NRK.no.

Norsk Titanium er plassert i Sør-Norge hvor det er en titan-åre. Selskapet leverer deler til luftfarten og er så godt som de eneste i Europa som spesialiserer seg på slik 3D-produksjon.

– Denne teknologien gjør at vi sparer veldig mye materiale i prosessen. For å lage en flydel, maskineres gjerne 90 prosent av utgangsmaterialet bort, mens her bruker du veldig nært inntil det du faktisk skal ha. Så du sparer mye materiale, energi, og selvsagt kostnader, sier Hilde Løken Larsen, som leder forskning og utvikling i Norsk Titanium til NRK.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109