23948sdkhjf

Eksporterer forsvarsmateriell for 4,6 milliarder

Norske bedrifter eksporterte våpen, ammunisjon og annet militært materiell for 4,6 milliarder kroner i 2012. Sammenlignet med 2011, økte eksporten med 8 prosent.
Dette kom frem da regjeringen fredag offentliggjorde den årlige meldingen til Stortinget om norsk eksport av forsvarsmateriell, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningsarbeid.

Hovedmottakerne av forsvarsmateriell fra Norge er allierte og øvrige europeiske land.

- Utenriksdepartementets behandling av søknader om eksport av forsvarsmateriell er skjerpet. Enda grundigere vurderinger av interne forhold i aktuelle mottakerland ligger nå til grunn, sier utenriksminister Espen Barth Eide i meldingen.

UDs innskjerpede praksis gjelder blant annet vurdering av risiko for at forsvarsmateriellet kan bli brukt i intern undertrykking i det aktuelle mottakerlandet. Krav til sluttbrukerdokumentasjon er også ytterligere styrket. Det ble gitt 18 avslag på søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell i 2012.

Oppdaterte retningslinjer for UDs behandling av søknader om eksport av forsvarsmateriell ble publisert 16. september. Meldingen som nå legges frem beskriver arbeidet med ytterligere styrking av eksportkontrollen.

Meldingen til Stortinget gir detaljert informasjon om hva slags militære varer som ble eksportert, hvilke land det ble eksportert til og verdien av eksporten. Meldingen inneholder også informasjon om lisenssøknader som er blitt avslått.

Meldingen omtaler også norsk regelverk og det multilaterale samarbeidet om eksportkontroll og ikke-spredning.
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078