23948sdkhjf

Norsk Hydro og Agder Energi vil utvikle kraftanlegg ved Otra

Hydro og Agder Energi signerer intensjonsavtale om å etablere et felles eid selskap som skal drive og videreutvikle kraftanlegg ved Otra-vassdraget, der Hydro nylig overtok kraftstasjonen Vigelands Brug.
Intensjonsavtalen er betinget av at en foreslått justering av industrikonsesjonsloven blir vedtatt, noe som vil gi private virksomheter mulighet for å eie kraftanlegg gjennom et ansvarlig selskap der overskudd kan tas ut i form av energi og ikke være begrenset til økonomisk vederlag. For Hydro som helintegrert aluminiumselskap er dette et viktig element i utviklingen av den totale verdikjeden fra utvinning av bauksitt til framstilling av ferdige produkter.

Blir avtalen en realitet, vil Hydro eie mindre enn en tredel av det planlagte delansvarsselskapet, noe som vil imøtekomme lovbestemmelsene om offentlig kontroll og være sammenliknbart med om Hydro eide en tredel av et privat aksjeselskap.

Hydro overtok i juni AS Vigelands Brug og dets vannkraftstasjon på 180 GWh i den nedre delen av Otra-vassdraget i Vest-Agder, som ledd i en større avtale med Rio Tinto Alcan om kjøp av Vigeland Metal Refinery AS. Metallverket i Vennesla produserer aluminium med høy renhetsgrad og ligger vegg i vegg med vannkraftanlegget.

Med base i Sør-Norge er Agder Energi den fjerde største kraftprodusenten i landet. Kraftselskapet har 47 heleide og deleide produksjonsanlegg, deriblant 10 anlegg langs Otra.

Hydro og Agder Energi har i tillegg inngått en avtale om prosjektbistand. Siden sommeren 2012 har Hydro-enheten Prosjekter sørget for prosjektstyringsressurser og systemer til Agder Energi for gjennomføringen av Iveland 2-prosjektet. Dette samarbeidet er nå utvidet gjennom en mangeårig samarbeidsavtale som omfatter alle Agder Energis større vannkraftprosjekter.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078