23948sdkhjf

Statnett kjøper 50 prosent av Lyse Sentralnett

Statnett og Lyse Elnett formaliserer samarbeidet om å trygge forsyningssikkerheten til Stavanger-området. Lyse Sentralnett har søkt om konsesjon for ny ledning Lysebotn Stavanger, som Statnett skal bygge.
Statnett har de siste årene samarbeidet med Lyse Elnett AS/Lyse Sentralnett AS om planene for å forsterke strømnettet til Sør-Rogaland. Samarbeidet er nå formalisert ved at Statnett overtar 50 prosent eierandel i Lyse Sentralnett fra 1. januar 2014.

Statnett overtar ytterligere 25 prosent av aksjene når konsesjon er gitt for Lysebotn-Stølaheia og de resterende 25 prosent ved ferdigstillelse av ledningen. Partene har avtalt at Statnett skal ha bestemmende innflytelse i Lyse Sentralnett AS. Lyse Elnett vil yte driftsbistand til daglig drift i Lyse Sentralnett i minimum 3 år, med opsjon om forlengelse.

- Vi skal bruke våre felles ressurser på best mulig måte for å styrke strømforsyningen til Sør-Rogaland. At Statnett kommer inn på eiersiden også i Sør-Rogaland, vil bidra til bedre samordning og koordinering av sentralnettet i vår del av landet, sier konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse.

Situasjonen for kraftnettet i regionen er anstrengt. Befolkningsveksten i Sør-Rogaland gjør det nødvendig å forsterke strømnettet. I deler av regionen går hovedforsyningen for strøm på en enkelt masterekke, og regionen er derfor svært sårbar for feil. Enkelte dager vil mange beboere i regionen kunne være uten strøm hvis det oppstår feilsituasjoner i sentralnettet.

-Statnetts kjerneoppgave er å utvikle og drifte sentralnettet i Norge. I arbeidet med å trygge forsyningssikkerheten i en av de raskest voksende regionene i Norge, bidrar Lyse med en lokalkunnskap og erfaring som er viktig for god gjennomføring. Samarbeidet bidrar til at vi nå står bedre rustet til å møte utfordringene på veien mot neste generasjon sentralnett, sier konsernsjef Auke Lont i Statnett.

Statnett eier det meste av det norske sentralnettet, som utgjør "riksveiene" i kraftforsyningen. Etter transaksjonen med Lyse er Statnetts samlede eierandel i sentralnettet på rundt 96 prosent.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078