23948sdkhjf

Prisoppgang for eksportrettet industri

Produsentprisindeksen (PPI) økte 1 prosent fra juli til august. Høyere priser innenfor utvinning av råolje og naturgass og på tjenester tilknyttet bergverksdrift er hovedforklaringen på prisoppgangen i PPI totalt.
En prisoppgang på 1,2 prosent innenfor utvinning av råolje og naturgass var den viktigste årsaken til at PPI økte fra juli til august. Både prisen på råolje, Brent Blend, målt i norske kroner, og naturgass steg i perioden. Råoljen gikk opp med 1,8 prosent, mens naturgass hadde en minimal prisøkning. August var tredje måned på rad med økt råoljepris. En forklaring på prisoppgangen kan være den pågående Syria-krisen som igjen skaper frykt for oljeleveranser fra Midtøsten. Prisindeksen for tjenester tilknyttet bergverksdrift gikk opp 2,3 prosent og var enda et viktig bidrag til at PPI økte fra juli til august. Innenfor industrien økte prisene 0,6 prosent, skriver Statistisk Sentralbyrå

Tredje måned på rad med prisoppgang på eksportmarkedet
Både prisene på varer som selges i Norge og eksportprisene gikk opp fra juli til august. Størst var prisoppgangen på eksportmarkedet. Både PPI totalt og industriprisene på eksportmarkedet har økt de siste tre månedene, og én av forklaringene kan være en svekkelse av den norske krona sammenlignet med valutaene til våre viktigste handelspartnere denne perioden. I hele 2012 var imidlertid den norske krona sterk, noe som bidro til at eksportprisene hadde en nedadgående trend gjennom hele fjoråret. Viktige bidrag til de økte industriprisene på eksportmarkedet fra juli til august kom fra produksjon av kull- og raffinerte petroleumsprodukter samt kjemisk og farmasøytisk industri.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062