23948sdkhjf

Tonnevis med skruer til nytt avløpsrenseanlegg

Tre skruer, som til sammen veier 60 tonn, er ankommet det nye avløpsrenseanlegget i Fredrikstad. Skruene skal løfte avløpsvannet 13 meter.

Frevar, som er det nye navnet på avsløpsrenseanlegget i Plankebyen, skal stå ferdig i februar 2026.

Arkimedes-skruene, som er bestilt fra Nederland, er 22 meter lange og har en diameter på 2,85 meter. Hver og en av dem veier 20 tonn.

Løfte avløpsvannet 13 meter

De skal brukes ved det nye anlegget til å løfte avløpsvannet 13 meter, og de skal monteres 9. september i år, skriver Fredriksstad Blad (FB).

Frakten av skruene fra Nederland til Østfold-byen involverte både skip og spesialtransport med lasterbiler i tillegg til kranløft.

Arkimedes' skrue er en trykkløs pumpe oppkalt etter oppfinneren, den greske matematikeren Arkimedes. Innretningen ble laget for å transportere vann oppover. Den består av en stor skrue som er skjult i et rør. Skruen er som en slags renne så vannet ikke renner ut.

De største skruene

Ifølge Kenneth Bernhus, som er hovedbyggeleder for Frevar-prosjektet, er dette de største skruene som noen gang er produsert i Europa.

Han karakteriserer dem som selve hovedpulsåra i prosjektet, og han forteller til FB at det har vært en logistisk utfordring ved å få dem til Fredrikstad.

Tre uker å få skruene på plass

- Derfor er det en milepæl for prosjektet at de er endelig kommet fram, sier han.

Det vil ta til sammen tre uker å få skruene på plass i det nye renseanlegget i september.

Kilde: Fredriksstad Blad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078