23948sdkhjf

LKAB stenger gruve grunnet kapasitetsproblemer på Ofotbanen

For liten kapasitet på Ofotbanen skal være bakgrunnen for at det svenske gruveselskapet ser seg nødt til å stenge Konsuln-gruven.

Det betyr at 60 stillinger forsvinner.

Det skriver vår søsterportal metal-supply.se.

Over en lengre periode har LKAB vært bekymret for kapasiteten på Ofotbanen – på svensk Malmbanan. 

Togavsporinger

Som kjent har jernbanestrekningen mellom Kiruna og Narvik vært preget av togavsporinger og etterfølgende stengninger som følge av disse over lengre perioder sist vinter.

Meldingen om at LKAB stenger en av gruvene sine kommer samtidig som at det meldes at Ofotbanen igjen nå kan transportere personer på banen etter oppgraderinger.

Det kan dermed synes som om det er en klinsj mellom person- og jernmalmtransport på strekningen.

- Vi må se over både våre kostnader og produserte volum når vi ikke kan levere alt til våre kunder, sier leder for jernmalm forretningsområde i LKAB, Michael Palo, i en pressemelding.

Forskning og utvinning

Ifølge metal-supply.se ligger Konsuln-gruven i den sørlige delen av Kiirunavaara, og den brukes til forskning av nye brytningsmetoder. De senere har den imidlertid også blitt brukt til produksjon av jernmalm, og i 2023 ble det utvunnet 2,4 millioner tonn i gruven.

LKAB vil at produksjoneni Kiruna-gruven skal dekke opp det som tidligere er blitt utvunnet i Konsuln-gruven.

– Nå når Kirunagruvan begynner å komme opp i større volum velger vi å sette utvinningen i Konsuln på pause, ettersom vi ikke kan leverere fullt ut på grunn av stuasjonen på Malmbanan. Konsuln er mer tilrettelagt for forskning og utvikling og selv om produktsjonen har vært lønnsom så har det vært med større kostnader enn i normal virksomhet. Å tvinges til stenge ned den lønnsomme gruvevirksomheten er bitter, sier områdesjef Magnus Backe ifølge metal-supply.se.

Entreprenører rammet

Ingen ansatte i LKAB blir berørt av nedstengningen. Men kontrakter med entreprenører blir avsluttet, noe som innebærer at 60 stillinger blir borte. Som følge av den utfordrende situasjonen på Ofotbanen ser ikke LKAB bort fra at det kan bli flere nedstengninger og færre arbeidsplasser til høsten.

Kilde: Metal-supply.se

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.031