23948sdkhjf

SE BILDENE: Pluss for The Plus

Vestre-fabrikken The Plus på Magnor ble nylig kåret til «Årets nybygg» da Grønn Byggallianse nylig delte ut BREEAM-prisen 2024.

Med BREEAM-prisen hedrer Grønn Byggallianse eiendomsutviklere og byggeiere som bruker BREEAM NOR-sertifiseringsstandardene til å redusere klima- og naturavtrykket fra virksomheten.

Vinnerne av årets tre BREAAM-priser ble kåret av en uavhengig jury, bestående av blant annet arkitekter, rådgivere og entreprenører. The Plus, Vestres møbelfabrikk på Magnor, gikk av med seieren i kategorien «Årets nybygg».

Lave utslipp og lokale materialer

I juryens begrunnelse ble det lagt vekt på Vestre og The Plus’ svært lave utslipp av CO2, kloke bruk av lokale materialer og minimale naturpåvirkning i området rundt bygget. Satsingen på sosial bærekraft, blant annet gjennom nytenkende tiltak for ansatte og tilrettelegging for besøk, ble også pekt på som en av grunnene til at Vestre mottar prisen.

«The Plus har satt en ny standard for industribygg og har blitt en attraksjon i bransjen og nærområdet», konkluderte juryleder Viel Sørensen.

– Dette er en enorm anerkjennelse for alle som jobber i Vestre og for alle samarbeidspartnerne våre, som har vært med på å gjøre The Plus mulig, sier Bjørn Fjellstad, konsernsjef i Vestre.

«Et fyrtårn innen bærekraft»

The Plus mottok i 2023 BREEAM NOR-sertifiseringer BREAAM Outstanding, som det første fabrikkbygget i verden. Denne miljøsertifiseringen er ekstremt streng, og på verdensbasis er det mindre enn én prosent av alle bygg som ikke er boliger som oppfyller miljø- og arbeidsmiljøkravene som stilles. I forbindelse med sertifiseringen beskrev Grønn Byggallianse Vestre som et «fyrtårn innen bærekraft».

For konsernsjef Bjørn Fjellstad er det viktig å understreke at The Plus ikke bare er et produksjonslokale – det er også et levende eksempel på hva som er mulig å få til når man setter bærekraft i høysetet.

– I arbeidet med The Plus er det veldig mange som har strukket seg ekstremt langt for å få til ting som ikke har eksistert før. En av verdiene våre i Vestre er «litt galskap». Dette har vært komplett galskap, som forhåpentligvis er med på å inspirere andre, sier Fjellstad stolt.

Plusstegn-bygg

Og hvorfor heter det spektakulære fabrikkbygget i skogen utenfor Magnor sentrum The Plus? Jo, fordi hvis du ser bygget fra luften har det form som et plusstegn, og dette er med på å gjøre bygget så spesielt og spektakulært. I området rundt bygget er det plassert ut flere møbler og skulpturer som er produsert av Vestre-fabrikken. Disse ligger på en natursti som har opplysningsplakater og dikt av Hans Børli. Han var født i Eidskog.

The Plus er designet av BIG Bjarke Ingels Group i København. The Plus har fått sin form som en naturlig overføring fra logistikk til arkitektur. De fire produksjonsområdene – Color Factory, Wood Factory, Assembly og Warehouse – plasseres rundt et felles midtpunkt som danner selve hjertet i bygget.

 Geometrien gir en åpen og effektiv arbeidsflyt, samtidig som alle de fire fabrikkvingene er i direkte kontakt med skogen. I hjertet av bygget ligger besøkssenteret som gir 360 graders innsikt i hele produksjonen. Det skaper en demokratisk møteplass for ansatte og besøkende som gir maksimal åpenhet.

Kostet tre millioner å bygge

Arealet er på 7000 kvadratmeter, og er nærmeste nabo til Hydro Extrusions på Magnor. Fabrikken har mellom 30 og 70 årsverk og bygget hadde en kostnadsramme på tre millioner kroner.

Fakta om Vestre:
-Etablert av Johs. Vestre i Haugesund i 1947 i en tyskerbrakke.
-Produserte i begynnelsen sagklemmer og rørkonstruksjoner
-Begynte senere med produksjon av benker og lekeapparater
-De første bybenkene ble levert til rådhusplassen i Haugesund i 1949
-Fikk så mange henvendelser fra parksjefer over hele landet, og i dag leverer Vestre bymøbler til hele verden.

Flere bilder nederst i artikkelen:

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079