23948sdkhjf

Forsvarsløftet kan også bli et løft for verftene

Fem nye fregatter og inntil 28 mindre krigsskip skal bygges som følge av Forsvarsløftet.

Løftet sier ikke noe om hvor disse fartøyene skal bygges, men norsk verftsindustri har store forhåpninger om å kunne ta del i byggeboomen.

Det skriver NRK.

600 milliarder kroner

I forrige uke ble det enstemmig bestemt at Forsvarsløftet er en realitet. Det skal investeres 600 milliarder kroner over flere år, og det skal bygges minst fem nye fregatter og inntil 28 mindre krigsskip.

Statskanalen skriver at de største krigsskipene etter alle solemerker blir bygget i utlandet, mens de mindre krigsskipene kan bli bygget her i landet.

- Vi har nå en historisk mulighet til å løfte norsk verftsindustri, sier daglig leder Asle B. Strønen i Norske Skipsverft.

Han mener det er fullt mulig å favorisere norske verft når anbudene legges ut, uten at det vil komme på kant med EØS-reglene.

Gunstig norsk kronekurs

Grunnet den lave kronekursen er nå norske verft konkurransedyktige med tyrkiske og spanske verft.

Hans Jørgen Fedog, som er direktør for Green Yard Kleven sier at verftet merker en økt interesse fra rederier den siste tiden.

-Dette kan på sikt føre til at skrogene igjen kan bygges i Norge, sier han til NRK, og legger til at myndighetene stiller opp med forskuddsgarantier slik at kostnadene ikke løper løpsk.

Sikkerhet og beredskap

Et annet moment som gjør at norske verft står sterkere er sikkerhetsaspektet. Det er nemlig slik at myndighetene ønsker mer norske kontrollerte byggeprosesser grunnet den nye geopolitiske situasjonen i verden.

Blant annet har utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget at det er «avgjørende at de nye skipene blir utviklet og bygget av norskkontrollerte bedrifter».

Ulstein Verft er ett av verftene som her merket at sikkerhet og beredskap er blitt viktigere for Norge.

-Vi må øke den maritime sikkerhets- og beredskapsevnen vår, og dette vil komme norsk maritim næring til gode, sier adm. dir. Gunvor Ulstein ved Ulstein-verftet til NRK.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062