23948sdkhjf

EUROMETAL: 70 deltakere fikk innblikk i framtidens europeiske stålmarked

- Vi tror at Kina vil eksportere mye stål også i framtiden.

Det sa analytiker Matthew Watkins fra CRU Gorup da han holdt et foredrag på EUROMETALs Nordic Meeting tirsdag.

Om lag 70 personer fra ulike deler av Europa deltok på konferansen som EUROMETAL arrangerte i Oslo tirsdag.

Kina

Der fikk de høre om hvordan prisene på stål og stål-leveransene vil utvikle seg i de nærmeste årene, fornybar energi-markedet og bærekraft.

En av de som holdt ett av innleggene var Maatthew Watkins fra det internasjonale analysebyrået CRU Group. Han kunne fortelle at Kina har økt sin eksport av stål markant de siste årene. Dette gjelder også for Sør-øst-Asia.

- Og vi tror at Kina vil eksportere mye stål også i framtiden. Det gjelder ikke bare rene stålprodukter, men også forbruksvarer hvor stål er en viktig ingridiens som for eksempel el-biler, sa han.

Behov for et nytt prissystem for stål

EU-sonen er kommet litt i bakleksa, sa han, og pekte blant annet på høye lønninger i industrien, C02-utslippsreduksjoner og høye energipriser noe som gjør at fabrikkene i Europa har høyere kostnader enn for eksempel land i Asia.

- EU-etterspørselen vil øke på grunn av dekarboniseringen i bransjen, dette til tross for at lav-utslippsstål er dyrere å produsere. Men også «grått» stål vil bli dyrere, sa Watkins videre, og la til at det er behov for et nytt prissystem for stål.

- Hvordan skal vi komme til at grønt stål blir like foretrukket som «grått» stål?, spurte han.

Geopolitikk

På spørsmål fra Metalsupply sa han at europeiske stålprodusenter er blitt langt mer bevisste på hvor materialene kommer fra.

- Den nye geopolitiske situasjonen gjør at man vil bli mindre avhengig av produsenter fra «tvilsomme» land, sa han, og la til at han ikke trodde at stålprisene ikke ville komme ned på et nivå før koronapandemien. Med andre ord at den nye normalen vil være at stålprisene vil ligge høyere enn slik det var før covid.

- Hva har den militære opprustningen å si for stål-prisene og -leveransene?

- Jeg tror ikke det vil ha så mye si, fordi stålet som verdens militærindustri bruker utgjør en liten del av det totale stålmarkedet på verdensbasis.

Når ikke 1,6 gradersmålet

Audun M. Martinsen fra Rystad Energy sa at det blir investert tre billioner kroner i energi på verdensbasis. Og at olje- og gass-investeringene fortsatt er de største, men at dette vil gå nedover.

- Med den utviklingen vi har på fornybar energi i dag, vil vi kanskje klare å nå 1,8 eller 1,9 grader temperaturøkning på jorda – og ikke 1,6 grader som er Paris-avtalens målsetning, fortsatte han.

Globalt er den største fornybar-økningen på solenergi.

Det grønne skiftet vil bli en utfordring for stålbransjen

For stålbransjen vil markedet mot offshore vind og batteriproduksjon være de viktigste næringene for fornybar energi i framtiden.

Men både Martinsen og flere av de andre foredragsholderne uttrykte bekymring for hvordan det grønne skiftet vil kreve en større produksjon av stål.

-Stålproduksjonen vil møte en utfordring på grunn av at fornybar energi vil kreve stor etterspørsel. Samtidig vil det være en stor utfordring for Europa å produsere mineraler selv for å bli mindre avhengig av andre land. Dette vil være med på å øke prisene, sa han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094