23948sdkhjf

Astrup: Prisene på aluminium og kobber flater ut på høyt nivå

Etter at Storbritannia og USA strammet inn importforbudet mot Russland på aluminium, kobber og nikkel har prisene flatet ut på et vesentlig høyere nivå.

På LME passerte de tre industrimetallene årets laveste notering i februar/mars, og gjorde et byks etter 13. april da importforbudet var en realitet.

Det skriver Astrup AS i sin markedsrapport for mai.

På rustbestandige materialer er markedet i Europa labert.

Spansk streik i fire måneder

Streiken hos Acerinox har vart i fire måneder uten at det har skapt særlig støy. Nå har spanske myndigheter engasjert seg i saken som kanskje kan sette press på de steile partene.

De andre stålprodusentene i Europa har fått noe lenger leveringstid og prisene har gått marginalt opp, delvis grunnet økt pris på nikkel. Verkene forventer at prisene skal opp med 50-60 øre per måned, men Astrup tviler på om det blir en realitet - særlig hvis streiken avsluttes snart.

Styrket norsk krone

Prisene i Norge påvirkes også i stor grad av den norske krona som har styrket seg 3-4 prosent mot euro og dollar den siste tiden. Danske Bank tror krona skal svekke seg igjen og anbefaler å sikre valuta nå, mens andre aktører er mer avventende.

Norsk PMI kom på 52,3 i mai som er marginalt ned fra forrige måned. Det var i særlig grad delindeksene for ordreinngang, sysselsetting og produksjon som steg, mens lager av innkjøpte varer dro ned.

Økte eller stabile leveringstider

Leveringstidene fra pressverkene på kontinentet har økt gjennom mai, mens den på valseverkene er nokså stabil for årstiden. De fleste ligger på åtte til 10 arbeidsuker, mens pressverkene ligger på tre til åtte uker. Etterspørselen på ekstruderte produkter synes ganske god for tiden. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene levering i august, mens det på kvarto og spesial fra Outokumpu er august/september. På rustbestandige stangmaterialer melder Valbruna om noe økt booking inn mot ferien Det er gjennomgående lite stangstål på lager i Europa for tiden, høye kapitalkostnader og laber etterspørsel er viktigste årsaker. Høyere pris på nikkel gir en økning i legeringstilleggene på alle kvaliteter. På spesialstål steg skrot og energitillegget ca. 300 kr, på 520M utgjør det 5000 kr/tonn i juni. Gjennomsnittsprisen på kobber gikk opp med 5,50 kr/kg i mai og vil gi økte priser på kobber, messing og bronse. Tilgangen på disse materialene er god, leveringstidene normale.

Kilde: Markedsrapport fra Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063