23948sdkhjf

Økte investeringer i verdiskapende næringer

Statistisk sentralbyrå har spurt en rekke bedriftsledere innen industri, bergverk, petroleum og kraftverk om deres investeringsplaner for 2024 og 2025.

Bedriftene varsler nærmere 20 prosent i økte investeringer neste år.

nvesteringene i industrien har økt gradvis gjennom mange år, og bedriftslederne varslet at investeringer i maskiner, utstyr og bygg flater ut på i overkant 40 milliarder kroner per år. Bedriftene venter en nedgang fra 2023 til 2024 på 8 prosent og en økning på 6 prosent fra 2024 til 2025. Flere nye prosjekter i industrien vurderes, så det kan komme flere investeringer neste år avhengig av situasjonen i verdensmarkedet, kraftsituasjonen med mere.

Samlet er investeringene i verdiskapende næringer 330 milliarder kroner i år, og foreløpige tall for neste år er knapt 300 milliarder kroner. Anslaget for neste år er 18 prosent over nivået for ett år siden. De ulike delene av næringslivet forventer følgende utvikling i investeringene i år og neste år:

– Gode og lønnsomme prosjekter har ført til stadig økende investeringer i industri og bergverk samt petroleum de siste årene. Det er gledelig at investeringsnivået i verdiskapende sektor er rekordhøyt i nominelle kroner, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.

I 2024 og 2025 øker også investeringene i kraftsektoren.

– Foreløpig er de største investeringene i kraftnettet, men det er viktig at også investeringene i kraftproduksjon øker i årene fremover for å følge opp ønske fra Energikommisjonen, sier Solberg.

Kilde: Norsk Industri

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11