23948sdkhjf

Kan framtidens batterier bli funnet på Ringerike?

Ja, det kan det faktisk. Nå er forskere i ferd med å finkjemme et område på Ringerike for verdifulle mineraler som kan brukes i framtidens mobil- og bil-batterier.

I skogen vest for Tyrifjorden var det tidligere gruvedrift. 

Nå kan det på nytt bli det. Forskere jobber nå med å bore dypt i grunnen og hente opp mineraler som vi trenger i mobiler og elbiler.

Mye nikkel og kobolt

– Vi finner de mineralene som vi leter etter. Vi borer etter nikkel, men også kobolt, kobber og litium, forteller geolog Ida Kronsell til NRK.

En stor borerigg er plassert under en presenning. Denne borer flere hundre meter ned, og henter opp steinprøver og mineraler. Og prøvene som hentes opp viser seg å inneholde mye nikkel og kobolt, mineraler som er uunværlig for flere typer batterier.

For mer enn 100 år siden var det gruvedrift på stedet.

Driftsdirektør Mona Schanche i mineral-leteselskapet Kuniko tror det er fullt mulig å blåse liv i gruvedriften her igjen.

Behov for metaller

– For å gjøre det grønne skiftet, er det behov for store mengder metaller. I dag har ikke Norge noen produksjon av disse metallene, det er også liten produksjon av den i Europa, forteller hun til NRK.

Forrige gang det var gruvedrift på stedet ble det hentet opp svært mye nikkel. Og nå håper man at det fortsatt ligger svært mye nikkel i grunnen som kan bli hentet ut.

Estimatene er at det er om lag 23 tonn med nikkel- og kobberholdig grunn på stedet. Også koboltmetaller skal det være der.

Hvis boringene gir så gode resulter som ønsket kan det gi flere 100 nye arbeidsplasser i regionen.

Fra olje og gass til gruvedrift

– Det er veldig spennende, sier Schanche og legger til:

– Norge har historisk sett hatt mye gruvedrift, men nå har det vært noen 10-år med fokus på olje og gass. Vi tror nå at de landbaserte ressursene kommer inn – verden trenger det. Det er viktig for at vi skal få et bærekraftig samfunn, sier Schanche.

KIide: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079