23948sdkhjf

Offensiv energiminister på Norsk Offshore Energidag

- Norsk sokkel er full av muligheter for framtida.

Det sa en svært engasjert og offensiv energiminister Terje Aasland da han møtte om lag 70 deltakere på Norsk Offshore Energidag onsdag.

Energiministeren gjentok det statsminister Jonas Gahr Støre har sagt tidligere.

Utvikle, ikke avvikle

- Vi skal utvikle, og ikke avvikle den norske sokkelen. Det betyr at vi må ha to tanker i hodet samtidig, både utvikle sokkelen med nye mulighetene som ligger der, og samtidig kutte klimautslippene, sa energiminster Terje Aasland.

Han var svært opptatt av at myndighetene legger til rette for letearealer for norsk oljeaktivitet i framtiden. Han pekte på Aktivitetspakken som ble gitt under pandemien, og som var en helt riktig pakke å gi næringen.

-Norsk offshorevirksomhet trenger stabilitet og forutsigbarhet. Det er helt avgjørende for næringen, og jeg mener vi har lykkes med det, fortsatte han.

Sokkelen viktigste energi-HUB'en

Han pekte på viktigheten av å utvide TFO-arealene, noe som ikke minst vil komme leverandørindustrien til gode, og dermed sikre arbeidsplasser på stedene hvor disse er toneangivende.

- Norsk sokkel er den viktigste energi-HUB’en. Sokkelen er full av muligheter for framtiden, og det skyldes ikke minst den energiomsetningen vi står i, sa Aasland.

Han understreket at olje og gass vil være viktig for Norge i mange år framover, og etter at Russland gikk til krig mot Ukraina så etterlyser Europa sikre gassleveranser fra Norge.

I sitt innlegg kom Aasland også inn på CO2-lagring, som er på frammars interessemessig. Det er stadig flere som viser interesse for denne typen lagring.

Havbunnsmineraler

Videre touchet han inn på letingen etter havbunnsmineraler, som har vært en het potet både her i landet og ikke minst fra EU. Regjeringen er blitt kritisert for å ikke ta hensyn til miljøet i dette aspektet.

- Men vi skal løse bærekraftsutfordringene med erfaringen leverandørene sitter på etter 50 år med olje- og gass-leting på norsk sokkel, sa han, og pekte også på at norske leverandører og norsk kompetanse står sentralt når flytende havvind skal utvikles videre.

Aasland fikk spørsmål fra salen om hvordan myndighetene skal kunne ta hensyn til de ulike synspunktene som går blant annet på dette miljø i den energiomstillingen som Norge står i.

Energiministeren innrømmet at de hadde mislykket på land når det gjelder klimautfordringene.

Lært av vindkraftmotstanden på land

-Vindkraftmotstanden har vært stor, og det viser at vi har mislykkes med å få med de ulike miljøene, i dette tilfellet naturvernene. Men når det gjelder utviklingen på norsk sokkel, står vi bedre rustet fordi vi har et etablert et forum der alle parter er med og diskuterer hvordan vi bør gå fram når det gjelder flytende havvind og letingen etter havbruksmineraler. I dette forumet sitter også fiskerinæringen og miljøbevegelsen, svarte Aasland.

Det var 22. gang Norsk Offshoredag (nå også med Energi) ble arrangert i går, og 70 personer var påmeldt. Hovedtemaene som ble belyst var havvind, fornybare energikilder og ombruk og gjenbruk. Til sammen var det 16 foredragsholdere i aksjon.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062