23948sdkhjf

Alumeco: Metallprisene øker generelt

Metallprisene stiger over hele linjen for øyeblikket. Rustfritt stål øker noe på grunn av streik og stigende nikkelpriser, mens særlig kobber har litt mer momentum.

Det skriver Alumeco i sin analyse av metallprisene for mai.

Generelt peker makroøkonomiske faktorer i retning av stigende priser.

Samtidig har flere investeringsfond kjøpt opp råvarer, noe som har drevet prisene ytterligere oppover, skriver Alumeco videre.

USA

Både den amerikanske økonomien og arbeidsledighetstallene har den siste tiden vist tegn til avtagende vekst. Det betyr at sentralbanken forventes å sette ned renten igjen i september og kanskje en gang til i 2024.

Men mye er fortsatt usikkert, og inflasjonstallene senere i dag (15. mai) vil være en viktig indikasjon på retningen. Hvis inflasjonen faller, styrker det sannsynligheten for et rentekutt i september.

Kina

I Kina har den lave inflasjonen endelig begynt å stige. I den siste rapporten steg inflasjonen med 0,3 prosent, så økningen er beskjeden, men stigende. Dette kan være et tegn på at etterspørselen i Kina er i ferd med å ta seg opp.

Kobber

Investeringsfondene som har kjøpt opp råvarer, har hovedsakelig kjøpt kobber.

Det har ført til at prisen har vært nær ved å bryte gjennom 10 000 $/tonn flere ganger den siste uken, og nå har det altså lykkes.

Hvis det kommer lave inflasjonstall i dag, forventes det at kobberprisen vil fortsette å stige mot de neste motstandspunktene på 10 390 $/tonn og 10 450 $/tonn. Sistnevnte var nivået der prisen nådde toppen i 2021, og vi må tilbake til 2011 for å finne en lignende pris.

Aluminium

Presset på aluminium har vært mindre enn på kobber. Prisen har ligget stabilt rundt 2 500 $/tonn den siste tiden.

Tørken i Yunnan-provinsen i Kina forventes å ta slutt. Det betyr at aluminiumverkene kan øke produksjonen fordi vannkraftverkene igjen kan levere nok strøm. Dette kan føre til at prisene faller noe.

På den annen side kan lave inflasjonstall fra USA presse aluminiumprisene opp til 2600 $/tonn.

Rustfritt stål:

Plater

Streiken ved Acerinox i Spania fortsetter på tredje måned, men det ser ut til at streiken muligens kan avsluttes i neste uke.

Acerinox står for en stor del av den europeiske plateproduksjonen, og det er derfor stor usikkerhet i markedet for øyeblikket. Ordrene har spredt seg til de andre europeiske verkene, men det er vanskelig å forutsi hva som vil skje når Acerinox starter produksjonen igjen og må ta igjen flere måneders inntjening.

Outokumpu i Finland har fortsatt et lite etterslep fra transportstreiken som rammet fabrikken tidligere i vår.

Legeringstillegget vil øke betydelig i juni. Slik det ser ut nå, øker 4301 med 5,6 prosent og 4404 med 6,3 prosent.

Bolter

Prisen på bolter stiger på grunn av nikkelprisen, og dermed vil legeringstillegget øke med 6-7 prosent.

Nikkel

For øyeblikket er nikkel vanskelig å bli klok på. Prisen har krøpet jevnt og trutt oppover de siste månedene, men det er stor usikkerhet knyttet til det langsiktige globale tilbudet.

I slutten av april nådde prisen en topp rett over 19 000 $/tonn, men den falt raskt igjen. Det er ingen umiddelbare utsikter til at etterspørselen vil øke vesentlig i løpet av året, så vi forventer en relativt stabil, men svakt stigende nikkelpris.

I det store bildet forventes det at etterspørselen etter nikkel vil være større enn tilbudet, men spådommene spriker. Nylig nedjusterte International Nickel Study Group (INSG) sin egen prognose for den globale nikkelbeholdningen med over 50 %. Det faktum at prognosen har blitt forskjøvet, har fått folk til å heve øyenbrynene.

Kilde: Alumeco

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.218