23948sdkhjf

Hycast kåret til Norges smarteste industribedrift 2024

skarp konkurranse mellom tre sterke finalister, var det Hycast fra Sunndalsøra som ble kåret til Norges smarteste industribedrift 2024.

Adm. direktør i Norsk Industri, Harald Solberg overrakte prisen under «Norsk Industris årskonferanse» i Oslo 7. mai.

Kåringen av Norges smarteste industribedrift er et samarbeid mellom Norsk Industri og Siemens AS og ble i år gjennomført for tiende gang. Hensikten er å finne fremragende norske industribedrifter som lykkes i internasjonal konkurranse gjennom smart bruk av teknologi og digitalisering og som fremstår som foregangsbedrifter i norsk næringsliv.

Finalistene

De tre finalistene i konkurransen, Hycast (vinner), Tomax og Kverneland Energi, viser at Norge har slike foregangsbedrifter innen en rekke områder. Det er spesialiserte industribedrifter som gjennom sine satsinger kombinerer produktivitet og bærekraft på en fremragende måte.

- Årets vinner er et teknologiselskap, som med kontinuerlig forskning og utvikling har etablert seg som en ledende internasjonal aktør innen prosessteknologi, sier juryleder Torger Reve, professor emeritus Handelshøyskolen BI.

Innovasjon, fortjeneste eller bærekraft? Hycast velger alle tre

Hycast er et forbilde i utviklingen av egen teknologi som reduserer både avfall og energiforbruk, og hele 5 prosent av omsetningen går til forskning og teknologiutvikling. Dette er en satsning som ikke bare har økt produktiviteten, men bidrar også til mer bærekraftige produksjonsmetoder globalt gjennom tverrfaglig samarbeid og en ny standard i bransjen.

- Deres støperiteknologi effektiviserer produksjon av aluminium og reduserer vrak og energiforbruk. Bedriften har meget god lønnsomhet og tar aktivt del av klyngesamarbeidet, iKuben, på Nordmøre, sier juryleder Torger Reve.

Hycast eksporterer sine løsninger til noen av verdens tøffeste markeder og har lykkes både i Kina og India
Juryen fremhever også hvordan Hycast, som en spin-off fra sitt moderselskap Norsk Hydro ASA, i dag leverer til konkurrenter over hele verden. Med nærmere 90 prosent eksport og med Kina og India som sine største marked, viser selskapet meget sterk internasjonal konkurransekraft, uten å legge produksjonen utenfor Norge. Alle løsninger er utviklet i Norge, enten av selskapet selv eller i samarbeid med moderselskapet.

- En stor anerkjennelse

- Å bli kåret til Norges smarteste industribedrift er en anerkjennelse av det arbeidet vi har lagt ned over lang tid og for alle våre ansatte som hver dag jobber med alt fra innovasjon til å skape et ferdig produkt ute hos våre kunder. Vår ledelse har over lang tid prioritert forskning og utvikling og det ser vi resultatene av nå, sier Arild Håkonsen - Head of Technology and Sustainability hos Hycast.

Om Norges smarteste industribedrift og Spesialprisen:

Hvert år siden 2014 har Norsk Industri og Siemens jaktet på Norges smarteste industribedrift. Fordi fremtidens industri skapes av de som tør å satse på innovasjon, med mot og evne til å tenke nytt. Dette ivaretar og skaper nye arbeidsplasser, og gir livskraft til bygder og samfunn i hele Norge. Med konkurransen «Norges smarteste industribedrift» løftes de gode, bærekraftige industrihistoriene frem, og inspirerer til økt konkurransekraft for norske industribedrifter.

Juryen har bestått av:
Torger Reve, juryleder, professor emeritus Handelshøyskolen BI
Frank Bråthen, direktør Digital Industries, Siemens AS
Anita Hager, adm. direktør i Intek Engineering
Odd Myklebust, forskningsdirektør SINTEF Manufacturing
Knut E. Sunde, direktør bransje og industripolitisk avdeling Norsk Industri
Hans Erik Vatne, COO Vianode

Tidligere vinnere:
2022: Glencore Nikkelverk
2021: Aarbakke
2020: Norsk Gjenvinning
2019: Tronrud Engineering
2018: Thermo Fisher
2017: Brunvoll
2016: GKN Aerospace
2015: Hexagon Ragasco
2014: Borregaard

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.128