23948sdkhjf

Sterkt år for industrinæringene

Industrinæringene leverte solide omsetningstall i 2022.

Totalt omsatte foretak innen industrinæringene for 1 029 milliarder kroner i 2022.

Dette utgjør om lag 11 prosent av all omsetning i norsk næringsliv dette året, viser tall fra statistikken for Nærngenes økonomiske utvikling.

Økte priser og svak norsk krone

– De solide omsetningstallene for industriforetakene dette året kan blant annet forklares med økning i priser, produksjon og en svak norsk krone mot utenlandsk valuta, forklarer rådgiver Jonas Eid Lauveng.

Industrinæringen som omsatte klart mest var «Produksjon av nærings- og nytelsesmidler», og stod for 28 prosent av omsetningen innen industrinæringene. Dette er også den største industrinæringen, og domineres av aktivitet tilknyttet bearbeiding og konservering av fisk, skalldyr og bløtdyr. Dette inkluderer blant annet sjømatprodusentene, som stod for 32 prosent av omsetningen i matindustrien i 2022.

Størst verdiskapning per sysselsatt innen olje og gass

Næringen Bergverksdrift og utvinning, som domineres av olje- og gassnæringen, var den soleklart viktigste næringen for verdiskapning i 2022. Foretak innen denne næringen bidro med 2 286 milliarder kroner og med det over halvparten av all verdiskapning som ble målt i norsk næringsliv dette året. Bak dette ligger gode omsetningstall, som blant annet skyldes stor økning i priser på olje og gass i 2022.

Bergverksdrift og utvinning hadde bare 4 prosent av det totale antallet sysselsatte i 2022, og har derfor høyest verdiskapning per sysselsatt med 34 millioner kroner. Elektrisitets-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning er nest største næring med en verdiskapning på 12 millioner kroner per sysselsatt.

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096