23948sdkhjf

SSB: Stigende priser på metaller

Det var prisoppgang både for metall- og metallvareindustrien i mars.

Mens prisene på metaller har hatt en fallende trend siden rundt midten av 2022 har prisene på metallvarer fortsatt å stige.

Mars måned var fjerde måned på rad med prisoppgang.

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nedgang og så oppgang

 I metallvareindustrien har det vært en kraftig og nesten uavbrutt prisoppgang siden rundt midten av 2021, med størst prisstigning fra 2022 til midten av 2023.

I mars steg produsentprisindeksen på nytt etter et sammenhengende prisfall fire måneder. Spesielt høyere priser på råolje og naturgass bidro til oppgangen i PPI, sammen med økte priser i industrien.

Prisene norske produsenter får for varene sine økte med 2,7 prosent fra februar til mars, det viser tall fra produsentprisindeksen (PPI). Det var energiprisene som trakk mest opp, men også industriprisene fikk en ny oppgang i mars, og nådde med dette det hittil høyeste nivået som er målt i PPI.

Metallindustrien påvirket den totale oppgangen

I industrinæringene steg prisene med 0,6 prosent fra februar til mars, der prisene på industrivarer solgt i det norske markedet gikk opp med 0,2 prosent, mens eksportprisene økte med 1,2 prosent.

Industrinæringene som påvirket prisoppgangen mest var næringsmiddelindustrien, petroleums- og kullvareindustrien samt metall- og metallvareindustrien.

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079