23948sdkhjf

Ny stamfiber gjennom Nordland og Nord-Trøndelag

Nyetablerte Stamfiber A/S starter nå utbyggingen av en fiberoptisk motorvei fra Narvik til Trondheim. Fiberkabelen vil gi bedre nettilgang for næringsliv og innbyggere i disse områdene og knytter landsdelene sammen.
Den nye fiberoptiske kabelen er på hele 111 mil, og skal strekkes gjennom Nordland og Trøndelag via høyspentmaster, grøfter og i sjøkabel ved fjordkrysninger. Arbeidet ventes å være ferdigstilt i 2015.

Kostnadene vil ligge rundt 200 millioner kroner. Kabelen vil øke påliteligheten, kvaliteten og kapasiteten på tele- og datalinjene mellom landsdelene, og være første steg mot utbygging av høyhastighetsnett med fiber som infrastrukturbærer for indre deler av Nordland og Nord-Trøndelag.

Det er til sammen 11 aksjonærer i Stamfiber AS, blant dem 8 elverk som står for utbyggingen av fiberanlegget.

I tillegg til aksjonærene i Stamfiber AS, er aktører som Jernbaneverket og Telenor delaktig i spleiselaget. I tillegg har Nordland fylkeskommune hatt en sentral rolle som initiativtaker og pådriver i prosessen.

Stamfiber AS fungerer som et bindeledd mellom utbyggerne av fiberanlegget og kundene, samt å koordinere utbygging og drift.

Aksjonærene i Stamfiber AS: Narvik Energinett, Ballangen Energi, Nord-Salten Kraft, Sørfold Kraftlag, Fauske Lysverk, Dragefossen Kraftanlegg, Helgelandskraft, NTE Marked, Statnett, Broadnet og Signal Bredbånd.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125