23948sdkhjf

Svært gode leteresultater for LKAB

Det svenske gruveselskapet har økt sine mineralfunn med 43 prosent i 2023.

Det går fram av en pressemelding fra LKAB.

Etter letearbeidet i 2023 har det LKABs totale mineralfunn økt til 5,7 milliarder tonn, noe som altså er en økning på 43 prosent sammenliknet med 2022.

Europas største

Ved utgangen av 2023 hadde det svenske gruveselskapet funnet mineralreserver på mer enn 1,2 milliarder tonn og -ressurser på rundt 4,6 milliarder tonn.

Ifølge LKAB er mineralreserver det som det er lønnsomt å utvinne på, mens mineralressurser er mineraler som kan ventes å være lønnsomme å hente ut i framtida.

I Kiruna finnes Per Geijer-forekomsten, og her nærmer man seg 1 milliard tonn av de totale mineralressursene. Forekomsten gjør den dermed til den største sjeldne jordartsforekomsten i Europa.

Stort potensiale

-Disse mineralressursene speiler LKABs sterke letearbeid de seneste årene. Potensialet er stort for å kunne garantere Sveriges forsyning av jernmalm, fosfor og sjeldne jordmetaller i mange 10-år framover, sier letearbeidsansvarlig Ian Cope, i pressemeldingen.

Det meste som utvinnes av jernmalm i Kiruna fraktes med tog til Narvik, der malmen fraktes med båt ut til de store jernverkene i Europa. Som kjent har Ofotbanen, der frakten foregår, vært stengt i lengre perioder siden desember etter to togavsporinger. LKAB opplyste at de tapte 100 millioner kroner daglig på stengingen. Banen går nå som normalt igjen. Det betyr at LKAB har 10 tog daglig fullastet med jernmalm.

Kilde: Pressemelding fra LKAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126