23948sdkhjf

SSAB fortsetter overgangen med et fossilfritt stålverk i Luleå

SSABs styre har nå besluttet å gå videre med neste steg i SSABs overgang ved å bygge et topp moderne fossilfritt stålverk i Luleå.

Når det er fullført, vil SSAB fase ut dagens masovnsbaserte produksjonssystem.

Dette vil redusere Sveriges karbondioksidutslipp med 7 prosent i tillegg til de 3 prosentene som forsvinner ved ombyggingen av stålverket i Oxelösund.

Kapasitet på 2,5 millioner tonn i året

Det nye stålverket i Luleå vil ha en kapasitet på 2,5 millioner tonn per år og bestå av to lysbueovner, avansert øsemetallurgi med integrert valseverk for produksjon av SSABs spesialstål. Investeringen inkluderer også et anlegg med kaldvalsing og galvanisering for å gi bilindustrien et bredere utvalg av premiumprodukter. Det moderne stålverket vil bruke en blanding av fossilfritt jernsvamp fra HYBRITs demonstrasjonsanlegg i Gällivare og resirkulert stålskrot som råmateriale.

– Ombyggingen i Luleå er en milepæl på vår reise mot fossilfri stålproduksjon. Vi skal fjerne 7 prosent av Sveriges karbondioksidutslipp, styrke vår konkurranseevne og sikre arbeidsplasser med den mest kostnadseffektive og bærekraftige plateproduksjonen i Europa, sier SSAB-sjef Martin Lindqvist.

Investering på 4,5 milliader euro

Den totale investeringen i Luleå er beregnet til 4,5 milliarder euro inkludert en ramme for uforutsette utgifter. Ved å investere i ny teknologi unngår SSAB investeringer på 2 milliarder euro i eksisterende anlegg i løpet av de neste 10 årene. Planen er å finansiere investeringen med egen kontantstrøm og innenfor SSABs finansielle mål.

Satsingen vil føre til betydelig verdiskaping. Sammenlignet med dagens system forventes en årlig forbedring av EBITDA-resultatet med over 5 milliarder SEK per år gitt gjeldende prognoser for råvarekostnader. Det nye stålverket vil få en bedre kostnadsposisjon med lavere faste kostnader, høyere effektivitet, kortere ledetider og eliminerte karbonutslippskostnader. Stålverkets design muliggjør en produksjonsøkning på 0,5 millioner tonn per år og en blandingsforbedring på 1 million tonn per år av spesial- og premiumstål.

I bruk mot slutten av 2028

Det nye stålverket forventes å være i bruk mot slutten av 2028 og nå full kapasitet et år senere. Det forventes miljøtillatelser mot slutten av 2024. Investeringen er et viktig steg i SSABs strategi om å etablere en ledende posisjon innen utslippsfritt spesial- og premiumstål. Så langt har SSAB inngått 55 partnerskap med ledende kunder for vårt fossilfrie og nullstål.

SSAB tok i 2023 en beslutning om å konvertere stålverket i Oxelösund til fossilfri produksjon og prosjektet går etter planen. At Luleå blir andre trinn i ombyggingen skyldes økonomiske hensyn og at stålverket i Brahestad har mer avansert utstyr i bedre stand. Som et tredje trinn planlegges en ombygging av Brahestad i Finland. Tidspunktet for det prosjektet vil avhenge av SSABs finansierings- og gjennomføringskapasitet samt erfaringene fra prosjektet i Luleå.

– Sammen med vår partner LKAB har vi forpliktet oss til å fjerne karbondioksidutslipp fra verdikjeden vår, og etablert en ny verdensledende teknologi for en fossilfri fremtid. Vi sikrer også konkurransekraften til den nordiske industrien i mange tiår fremover ved å støtte våre tusenvis av kunder som er avhengige av kvalitetsstål fra vår verdikjede, sier Martin Lindqvist.

Kilde: Pressemelding fra SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078